V Chamonixu skozi kvalifikacije še vse tri Slovenke

Na EP v športnem plezanju so se v polfinale uvrstile tudi Mina Markovič, Maja Vidmar in Tina Šušteršič.

Objavljeno
12. julij 2013 16.50
lvi*Markovic
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Chamonix - Na EP v športnem plezanju v Chamonixu so se trem Slovencem po pričakovanjih v polfinalu pridružile še vse tri predstavnice nežnejšega spola: Mina Markovič, Maja Vidmar in Tina Šušteršič. V sobotnem polfinalu bo tako nastopilo kar šest Slovencev.

Dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti 25-letna Mina Markovič, ki sodi v okrilje osrednjih favoritinj za zmago, ter 27-letna Maja Vidmar sta prvo nalogo na prvenstvu opravili rutinirano, preplezali obe smeri do vrha ter se gladko prebili med 26 polfinalistk. Zelo dobro se je odrezala tudi 20-letna Tina Šušteršič ter se z 20. mestom kvalifikacij veselila svojega prvega polfinala na evropskih prvenstvih.

»Kvalifikacije so za nami. Danes je bilo treba splezati obe smeri, res da nista bili težki, ampak vseeno prostora za napake ni bilo. Prvi del je za nami, jutri pa lahko pričakujem drugačno smer in tudi temu primerno plezanje. Upam, da bom vendarle lahko prikazala, kaj zmorem. Sigurno je prvi cilj finale, kaj drugega ni niti za pričakovati,« je po kvalifikacijah povedala prva slovenska favoritinja Markovičeva.

Vidmar: Smeri niso bile zahtevne

Maja Vidmar, ki je v svoji karieri na evropskih prvenstvih osvojila že dve kolajni, je dejala, da današnje smeri niso bile zahtevne.

»Malo je bilo prisotne nervoze; pričakovano, vseeno gre za prvenstvo ter še prvo tekmo v težavnosti v sezoni. V bistvu sem to nervozo izkoristila in jo obrnila sebi v prid in bila še bolj 'napaljena'. Ko sem šla v steno, sem se sprostila in brez težav plezala. Smeri niso bile zahtevne in sem naredila to, kar je bila danes moja naloga, zdaj pa naprej. Meni je v Chamonixu super plezati, vzdušje je čarobno, ponujajo se pogledi, kot jih ne najdeš povsod. Zelo uživam od začetka tekme do konca, včasih pa me malček stisne, vendar pa je to del tega športa,« je dejala Vidmarjeva.

V kvalifikacijah je sicer kar 19 tekmovalk preplezalo obe smeri do vrha. Med slednjimi bi lahko bila še ena Slovenka. Šušteršičevi je na 20. mestu kvalifikacij le za malenkost zmanjkalo. Eno kvalifikacijsko smer je preplezala v celoti, na drugi pa se je dotaknila z roko vrha, vendar pa ni vpela varovalnega kompleta ter padla.

Prvi dan prvenstva v četrtek so se v polfinale prebili Domen Škofic, Martin Bergant in Sergej Epih. V kvalifikacijah so zasedli 10., 19. in 24. mesto. Sedmi Slovenec na EP Jure Raztresen je tekmovanje končal že v kvalifikacijah na 28. mestu.

Polfinale se bo v soboto začel ob 10. uri, ob 21.15 pa bo na sporedu še finale za naslove najboljših športnih plezalcev in športnih plezalk stare celine. V finalu tekmuje po osem najboljših iz obeh konkurenc.