V dopinški škandal posegel tudi Putin, Rusi ne bodo bojkotirali OI 2016

Ruski predsednik je odredil temeljito notranjo preiskavo v največjem dopinškem škandalu v zgodovini atletike.

Objavljeno
12. november 2015 11.31
Russia IAAF Investigation
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - V največji dopinški škandal v zgodovini atletike, v središču katerega se je znašla ruska atletska zveza, ki ji zaradi domnevnih goljufij in uničevanja dopinških vzorcev grozi suspenz in posledično prepoved nastopanja na olimpijskih igrah v Riu, se je pričakovano vmešal tudi ruski predsednik Vladimir Putin in odredil temeljito notranjo preiskavo. Predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF) Sebastian Coe je sicer Rusiji do jutri odmeril čas za pripravo odgovorov na očitke, preden bo krovna organizacija sprejela dokončno odločitev.

Tako minister za šport Vitalij Mutko kot ostali uradni predstavniki Kremlja so močno obremenjujoče poročilo tričlanske komisije Svetovne protidopinške agencije (WADA) označili za neutemeljeno, brez dokazov in kot še enega v vrsti poskusov očrnitve Rusije in odstranitev svetovne velesile z olimpijskih iger. A Putin se je po včerajšnjem srečanju z najvišjimi predstavniki ruskih športnih oblasti v Sočiju pod grožnjo osamitve države odločil posredovati, med možnimi ukrepi pa omenil, da bi postopek jemanja in analize vzorcev telesnih tekočin športnikov prepustili tujim izvajalcem.

»Za odpravo tega problema moramo storiti vse, kar je v naši moči, in sprožiti notranjo preiskavo. To ni težava zgolj Rusije, a če imajo tuji kolegi vprašanja, moramo nanje odgovoriti in biti čim bolj odprti pri sodelovanju z mednarodnimi protidopinškimi oblastmi,« je poudaril Putin, tudi sam zagrizen športnik (judoist), in dodal: »Če nekdo prekrški dopinška pravila, mora prevzeti osebno odgovornost. Tisti športniki, ki se prepovedanih substanc niso nikdar dotaknili, ne bi smeli biti kaznovati in tako prevzeti krivde za tiste, ki so grešili.«

Mutko obljublja, da bodo Rusi sodelovali na OI

Ruski minister za šport Vitalij Mutko je ob izbruhu dopinškega škandala grozil z bojkotom olimpijskih iger, zdaj pa se je pomiril in zagotovil, da bodo Rusi zagotovo tekmovali na olimpijskih igrah v Riu, ne glede na to, ali bodo tam lahko sodelovali tudi njihovi atleti. Mutko je ob tem še dejal, da Rusija nikoli ni nameravala bojkotirati tega dogodka, saj gre za zanesljivega partnerja mednarodnega olimpijskega gibanja.