V družbi velikih čuti mravljince

Jordan Spieth vroči kandidat za zgodovinski veliki slam.

Objavljeno
28. junij 2015 21.24
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Petnajstica je za 21-letnega golfista iz Teksasa Jordana Spietha prav gotovo srečna številka. Letos je namreč osupnil svet z zmagama na obeh turnirjih velike četverice. Postal je šele šesti igralec v zgodovini, ki je v istem letu slavil na mastersu in OP ZDA. V uspehu ne vidi bremena, ampak zagon. S pričakovanji javnosti se ne ukvarja, z mislimi je že pri morebitni tretji zaporedni zmagi.

Po 100-odstotnem izkupičku na letošnjih turnirjih velike četverice se zdi, kot bi bil rutinski zmagovalec: na najpomembnejših preizkušnjah deluje umirjeno in osredotočeno. »Teža« tekmovanja in okolica mu ne prideta do živega. »Ko sem odraščal, mi je oče svetoval, da si moram v življenju postavljati cilje. Tega se odtlej držim: zamislim si jih, trdo delam, se popolnoma osredotočim nanje in jih skušam doseči čim prej. Ko je procesa konec, analiziram in ocenim uresničeno in si zastavim nove cilje. Nikoli se ne zadovoljim z doseženim, vedno se ženem naprej,« je svojo miselnost opisal Spieth, ki se je pred leti zaradi golfa odpovedal bejzbolu. »Bejzbol je bil zame v otroštvu šport številka ena. Oče se je z njim ukvarjal med študijem. Najtežji dan v življenju je bil, ko sem mu povedal, da ga bom opustil in se osredotočil na golf,« je opisoval svojo izbiro Američan, čigar največji vzornik z golf zelenic je rojak Arnold Palmer. »Je zelo ugleden golfist, poslovnež in filantrop,« je o 85-letnem zmagovalcu sedmih majorjev povedal Spieth.

Profesionalni igralec golfa je postal leta 2012. Po treh letih na svetovni lestvici drži izjemno 2. mesto. Z dvema osvojenima turnirjema velike četverice je postal član elitne družbe: prvič po letu 2002, ko je to uspelo Tigerju Woodsu, je v golfu nekdo osvojil masters in OP ZDA v isti sezoni. V preteklosti je to uspelo še Jacku Nicklausu, Arnoldu Palmerju, Benu Hoganu in Craigu Woodu. »Ko ob teh velikanih golfa zaslišim svoje ime, začutim mravljince po telesu. Gre za največje igralce, legende. Jaz ne sodim mednje, vsekakor pa sem v štartnem položaju, s katerega bi rad pustil pečat v zgodovini golfa,« je o uresničenih sanjah in novih podvigih razmišljal Spieth, ki poudarja, da ima še veliko prostora za izboljšanje igre.

Njegov največji tekmec je pet let starejši Rory McIlroy, prvi golfist sveta. Severni Irec je osvojil zadnja dva majorja pred Spiethovim zmagovalnim pohodom. »Čudovito se mi zdi, da je igra v rokah mladega rodu. Ne čutim pa med nama posebne konkurence. Rory je slavil na štirih majorjih, ima še kopico drugih zmag, jaz pa sem svojo pot šele začel. Razen tega sem precej mlajši od njega. Zadovoljen sem s svojim trenutnim izkupičkom,« je poudaril in dodal, da je med cilji prihodnosti tudi številka 1 na svetovni lestvici.

»Spieth je na OP ZDA na zelo zahtevnem igrišču pometel z vsemi tekmeci. Dokazal je, da lahko zmaga na kakršnemkoli prizorišču. Je igralec, na katerega bo treba računati še dolgo v prihodnost. Glede na prikazano je edini, ki lahko izzove McIlroya. Čaka nas nekaj zelo zanimivih let,« je novega junaka ocenil nekdanji ameriški golfist Jay Townsend. Ljubitelji tega športa Spiethu že zastavljajo vprašanja o možnosti velikega slama. Najbolj se je dosežku sicer približal Tiger Woods, ki je osvojil štiri zaporedne majorje, vendar v dveh koledarskih letih (2000 in 2001). »Možnost seveda obstaja, vendar sem osredotočen le na naslednji turnir The Open. V mislih imam to lovoriko. Za veliki slam sem vedno menil, da je v golfu težko dosegljiv. Ko sem v preteklosti gledal Tigerjeve predstave, sem verjel, da če bo komu uspelo doseči ta mejnik, bo njemu. No, še vedno mu lahko,« je spoštljivo govoril o visoko postavljeni letvici, ki je še nihče ni dosegel.

Ali tudi v lovu za tretjo zmago ohranja neobremenjenost, bo pokazal sredi julija v St. Andrewsu na Škotskem, na igriščih, za katere pravi, da sodijo med njegove najljubše. Ko je pred leti igral v Aberdeenu, si je zapomnil slike kraljeve družine iz 15. stoletja med igranjem golfa. »Prav zamislil sem se: na Otoku so igrali golf, še preden je kdo vedel, da obstaja Amerika,« je povedal, zadovoljen, da je na OP ZDA dokazal, da lahko zmaga na igrišču, ki zahteva britanski slog igre. »Veselim se priložnosti, ki se mi ponuja. Ne bom pa razmišljal o scenarijih, ki bi se lahko zgodili, ko bom začel izziv,« mladi zvezdnik prihodnosti ohranja mirno kri.