V evropski ligi bi radi sprali lanski madež

Odbojka: Slovenci bodo poletno sezono začeli z gostovanjem v Turčiji.

Objavljeno
10. julij 2015 16.45
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca na lansko izvedbo evropske lige nima najlepših spominov. Merila je povsem na vrh, a se ji je nenadejano zataknilo že v polfinalu z Grki, s čimer se ji je izmuznila težko in dolgo pričakovana vstopnica za svetovno ligo. Letos jo čaka popravni izpit pod taktirko novega selektorja.

Prejšnjega, Luko Slabeta, je odnesel ravno spodrsljaj v tem tekmovanju. Tedaj se je njegova opozicija poenotila in glasno zahtevala zamenjavo, Slabeta pa pripravila do tega, da je pospravil kovčke in pripravil teren za naslednika, ki je pogodu vsem. Italijan Andrea Giani evropski ligi pripisuje veliko težo, saj se zaveda, da prek nje vodi edina pot med svetovno reprezentančno elito. Letošnji cilj je torej, enako kot že prejšnja leta, nič manj kot končna zmaga.

Pot do nje pravzaprav ne bi smela biti prezahtevna. Slovenija je med vsemi udeleženkami – izvzemši Poljsko, ki bo v tem tekmovanju nastopala z drugo, če ne celo tretjo postavo – na enajstem mestu najvišje uvrščena na evropski jakostni lestvici, a je le dve mesti pred Turčijo, ki bo ta konec tedna prva tekmica Gianijeve čete (dvoboja v Samsunu bosta v soboto in nedeljo ob 16. uri). Turčija je sicer v moški konkurenci svojevrsten odbojkarski fenomen, saj je tamkajšnja liga ena najmočnejših v Evropi, predvsem po zaslugi največjih svetovnih zvezdnikov, ki jih premami denar, medtem ko reprezentanca že dolgo ni naredila pravega preskoka. Ne bo je niti na oktobrskem EP v Bolgariji in Italiji. Razlog? Člani izbrane vrste igrajo prejkone stranske vloge v domačih prvoligaših, v katerih so globoko v senci tujih velikanov tipa Juantorena, Esko, Rouzier, Marshall, Sokolov, Wijsmans, Kapfer, Schmitt, Mozdzonek, Böhme, Kubiak, Nikić ...

Podobno kot Grčija in Poljska je Turčija tudi udeleženka letošnje svetovne lige, kar – logično – pomeni, da bo v evropski nastopila brez najbolj uveljavljenih mož (Subasi, Kiyak, Sahin, Coskun ...). Vendar pa se v slovenskem taboru s tem niti ne obremenjujejo. Stanje v ekipi je dobro, nekoliko je vzdušje skvarila le poškodba prsta na roki standardnega začetnega blokerja Danijela Koncilje. Kaj lahko se zgodi, da bosta torej Gianiju na tem igralskem mestu na voljo zgolj dva igralca: Alen Pajenk, ki je končal zgodbo pri poljskem Jastrzebskem in se preselil ravno v Turčijo k zvezdniški zasedbi Fenerbahčeja, v kateri je še v minuli sezoni igral tudi najboljši korektor na svetu Ivan Miljković, in Uroš Pavlovič, ki je iz Panvite Pomgrada prestopil v zamejsko Posojilnico Dob. Jan Kozamernik se na vabilo ni odzval, Matevž Kamnik pa je bil večji del minule sezone neaktiven.

»Ključno je, da se uvrstimo na sklepni turnir četverice, ki zagotavlja težke dvoboje. Sistem tekmovanja v evropski ligi nam omogoča priložnost ponuditi tudi nekaterim igralcem, ki so v kvalifikacijah za EP obsedeli na klopi ali jih sploh ni bilo v kadru. Vsak igralec je našel svojo vlogo v ekipi, na treningih in tekmah mora vsakdo vedeti, kje mu je mesto, zato je lažje, ko vskoči na parket,« zatrjuje selektor Giani, o tekmecih pa: »Turki so zelo kakovostno moštvo, nedavno sem govoril z njihovim selektorjem, ki zatrjuje, da želijo končno zmago, čeravno imajo mesto v svetovni ligi že zagotovljeno. Verjetno bodo tudi druge ekipe igrale v najmočnejših postavah.« Razen Grčije, ki ji ne bo pomagal z naskokom prvi zvezdnik Mitar Đurić, ki je lani v polfinalu kar sam razbil Slovence.