V finalu tudi slovenska dvojca v spustu

Na kajakaškem svetovnem prvenstvu v Pau sta se v finale uvrstila oba slovenska dvojca. 

Objavljeno
28. september 2017 19.48
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Pau - V Franciji ta konec tedna na istem prizorišču kot svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah poteka tudi svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Po uspešnih kvalifikacijah posameznikov v sredo, sta bila uspešna oba kanuistična dvojca.

Včeraj je Nejc Žnidarčič v kvalifikacijah postavil najboljši čas, Anže Urankar pa je bil drugi med kajakaši. Danes so kvalifikacije odpeljali dvojci, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pa sta postavila četrti čas kvalifikacij. Z drugim časom druge vožnje sta zanesljivo v finale napredovala tudi Maks Frančeškin in Simon Hočevar.

Nekdanja svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah Žnidaršič in Žganjar letos nista veliko tekmovala, saj sta se bolj posvečala službenim in drugim obveznostim. Na zahtevni progi v Pauju sta svojo nalogo opravila dobro in zasedla četrto mesto ter si tako napredovanje v finale zagotovila že s prvim nastopom.

»Bile so napakice, ampak minimalne. Vožnja ni bila najhitrejša, je pa bila zanesljiva. Prvi večji val sva pobrala, kar naju je malo ustavilo. V finalni vožnji morava še izpiliti malenkosti. Naprej sva se uvrstila v prvo. To šteje,« je dejal Žnidaršič.

V soboto sprinterje na divjih vodah finale čaka v večernih urah, kar ljubljanskemu dvojcu ustreza, saj sta pod reflektorji že osvajala kolajne na svetovnih prvenstvih: »Razen najinega prvega nočnega finala, so bili ostali kar dobri. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.«

Pred slovensko navezo so se zvrstili trije francoski dvojci, o (ne)premagljivosti domačinov med dvojci je Luka Žganjar povedal: »So premagljivi, sploh zato, ker je doma najtežje tekmovati. Sami smo to občutili v Solkanu in Bovcu. Morda bo kakšnega izdala trema. Načeloma na tej progi vsi delamo napake, na treningih je bilo mogoče videti marsikaj. V finalu je le ena vožnja, tako da se lahko zgodi vse.«

Po večji napaki v spodnjem delu proge, ki jima je pobrala precej dragocenega časa, pa sta Simon Hočevar in Maks Frančeškin prvi kvalifikacijski nastop končala na enajstem mestu. To je pomenilo, da sta morala startati še enkrat. V drugo sta nastopila boljše in se z drugim časom vožnje prav tako uvrstila v finale.

Sprinterski del svetovnega prvenstva se bo po prostem petku nadaljeval v soboto, ko bodo na sporedu vse finalne preizkušnje, ki se bodo začele ob 18.15.