V Kranju potrjevanje slovenskih plavalcev pred Doho

Za sedmerico slovenskih plavalcev je miting v Kranju generalka pred SP v 25-metrskih bazenih v Dohi.

Objavljeno
22. november 2014 21.50
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Kranj - Preden se podajo na decembrsko svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Doho, so slovenski plavalni reprezentanti preverili svojo pripravljenost še na mitingu v Kranju.

Damir Dugonjić je po pričakovanjih zmagal na 50 m prsno, s 27,04 dosegel odličen izid, sam pa si je glede na željo, da se v Dohi spet bori za kolajno, želel še nekaj boljši dosežek. »Samo plavanje je bilo dobro, posebej obrat in drugih 25 metrov. Žal pa sem na prvih 15 metrih plaval sekundo slabše kot zmorem, saj tukaj zaradi startnega kamna, ki je premajhen, ne morem narediti dobrega skoka. To se v moji disciplini še kako pozna in posledično tudi s časom nisem preveč zadovoljen, a vse sem izgubil v prvih 25 metrih,« je po tekmi povedal Dugonjić, ki bo v Dohi branil dve srebrni kolajni, osvojeni na zadnjem tovrstnem svetovnem prvenstvu leta 2012 v Istanbulu. Dugonjić je obenem dodal, da ta dosežek pač težko primerja z drugimi, a drugi del nastopa mu daje tudi potrebno samozavest za pot na Arabski polotok.

Najizkušenejša v ženski konkurenci Anja Klinar je popoldanske nastope začela z osebnim rekordom 1:58,04 na 200 m prosto in prepričljivo prehitela še eno potnico za Doho, mlado Gajo Natlačen. Izkušnje je Klinarjeva nato uveljavila še na 800 m prosto z novim osebnim rekordom 8:30,02. Tudi tukaj je bila za njo Natlačnova in še ena radovljiška reprezentantka Špela Perše. Na večni slovenski lestvici je Klinarjeva zdaj tretja na 200 m prosto in četrta na 800-metrski razdalji.

»Ne smem biti nezadovoljna z dvema osebnima rekordoma, posebej ker tega na zadnjih treningih nisem kazala. Zdaj upam, da se bo forma do svetovnega prvenstva v teh zadnjih desetih dneh še malo dvignila,« je po tekmi povedala trikratna udeleženka olimpijskih iger Klinarjeva. Ta je bila najhitrejša danes v Kranju tudi na 200 m mešano, a je popoldanski nastop izpustila. Za zmago na 800 m prosto je osvojila tudi spominski pokal na tekmovanju, še eno lovoriko, ki jo bo shranila v posebni sobi lovorik pri starih starših.

Nastja Govejšek, lani presenečenje evropskega prvenstva v Herningu na Danskem, se je ob obeh zmagah močno približala osebnemu rekordu - na 50 m prosto z dosežkom 25,29, na 100 m delfin pa z 59,82.

Tjaša Vozel je bila z 31,56 tri desetinke od osebnega in državnega rekorda na 50 m prsno, v nadaljevanju je slavila še na 200 m mešano. Martin Bau je zanesljivo zmagal na 1500 m prosto in prav tako napovedala naskok na osebni rekord v Dohi.

V moški konkurenci velja izpostaviti še tekmo na 200 m prosto, ki jo je dobil Erik Hren, v napetem finišu pa je le za štiri stotinke prehitel mladega tekmovalca kranjskega Triglava Mitjo Beštra, ki je z 1:52,01 dosegel nov slovenski kadetski rekord.

Napredek je po selitvi v Italijo potrdila tudi Ava Schollmayer, ki je na 100 m hrbtno z 1:01,93 osvojila drugo mesto za Hrvatico Emo Šarar, osebni rekord pa je popravila za sedem desetink.

Na tekmi je manjkal Robert Žbogar, ki je popoldanski del zaradi bolezni izpustil, njegova klubska kolegica Tjaša Pintar pa je na 200 m prosto še izvlekla tretje mesto, v nadaljevanju pa zaradi bolezni prav tako ni več nastopila. V nekoliko okrnjeni konkurenci na 200 m prsno je zmagala nadarjena plavalka Olimpije Neža Klančar, Kristjan Meža pa na 200 m mešano.