V nemški zasedbi rahlo razočarani vsi razen Gianija

Odbojkarsko EP: za najkoristnejšega igralca izbrali Mihajlova, najučinkovitejši Grozer s skoraj 24 točkami na tekmo. 

Objavljeno
05. september 2017 02.33
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – »Po finalu sem bil izgubljen. Želeli smo se okititi z zlatom, imeli priložnost, pustili srce na igrišču. Rezultat je sicer odličen, a grenak priokus ostaja, ko si tako blizu in izgubiš. Pred prvenstvom bi za 2. mesto takoj podpisal, po finalu pa ...« je splošno razpoloženje v taboru srebrne zasedbe na odbojkarskem EP Nemčije orisal sprejemalec Denys Kaliberda.

Evropski odbojkarski vrh se spreminja in širi. Predlani so se mu v Sofiji pridružili Slovenci, letos na Poljskem finalisti Nemci, polfinalisti Belgijci in četrtfinalisti Čehi, čeravno brez glavnega zvezdnika zadnjega desetletja, korektorja Jana Štokra. Izbrancev Andree Gianija tako visoko pred prvenstvom ni pričakoval nihče, saj so imeli neuspešno poletje, nekoliko bolj so belgijsko četo razvpitega selektorja Vitala Heynena uspešne kvalifikacije za SP 2018 uvrščale v vsaj širši krog kandidatov za zmago. Rusi in Srbi so končali tam, kjer so jih pričakovali vsi – na zmagovalnem odru, kamor pa bodo vsaj novi evropski prvaki težko doskočili prihodnje leto na SP v Italiji in Bolgariji, če se bo trojica nosilcev igre, ki je tik pred zdajci zamrznila upokojenski staž in vnovič oblekla reprezentančne majice (Mihajlov, Grankin, Berežko), resnično dokončno poslovila od izbrane vrste.

Ravno korektorja Maksima Mihajlova so izbrali za najkoristnejšega igralca turnirja, saj je v ekipo vrnil mirnost in je v ključnih trenutkih rutinirano zaključeval težke žoge. »Zlato odličje se blešči še toliko bolj, ker smo nanj čakali zares dolgo. Kako se je odvijal finalni obračun, ni pomembno. Zmaga je zmaga, evropski prvaki smo. Na parketu smo dokazali moč in gremo v nove izzive še samozavestnejši,« je poudaril »MadMax«, sicer šele osmi najučinkovitejši igralec prvenstva s povprečjem 15,57 točke na dvoboj. Daleč sam na vrhu je njegov finalni tekmec, Nemec madžarskih korenin Georg Grozer, ki ima enako zgodbo – Giani ga je ponovno aktiviral (verjetno) le za to prvenstvo. Prispeval je kar 23,4 točke na obračun. Slovencev na tej razpredelnici ni bilo v elitni dvanajsterici.

V nemškem taboru je bil nad končnim razpletom najbolj zadovoljen Giani, njegovo vodenje je bilo za v učbenike že na slovenski klopi, na nemški je svoj posel še dodelal: »V naših glavah je to zmaga, čeprav smo bili v finalu za dve točki prekratki. A to je odbojka. Rusija ni prej na turnirju oddala niza, v finalu se ji ni izšlo tako gladko. Z zadovoljstvom lahko rečem, da imam rad to ekipo, saj igralci v slehernem trenutku ostajajo osredotočeni. Pokazali so moč, adrenalin, energijo. Dan prej smo igrali pet polfinalnih nizov, nismo imeli časa za regeneracijo, a so fantje vseeno skakali, tekli in se borili do zadnje minute,« je poudaril italijanski čudodelec, ki je bil lansko jesen tudi v igri za klop Poljske. Prvi mož tamkajšnje odbojke Jacek Kasprzyk si gotovo beli (redke) lase, saj je pri izbiri selektorja povsem ustrelil v prazno. Gianija ni spustil niti v ožji izbor, izbral pa njegovega rojaka Fefeja de Giorgija, pod katerim je poljska barka potonila.