V ospredje četverec z »Američanoma«

Slovenska veslaška odprava na finale svetovnega pokala v Luzern s štirimi čolni, a brez Luke Špika.

Objavljeno
10. julij 2014 16.24
Slovenija, Bled, 01.06.2012. Milan JANSA, selektor slovenske veslaske reprezentance. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Medtem ko je Miloš Janša pred EP še okleval, kako in če sploh naj v sicer že tako maloštevilčno reprezentanco vključi tudi dva veslača s študija v ZDA, so ga k temu pred finalom svetovnega pokala v Luzernu primorali tudi dogodki. Na Rdečem jezeru ne bo skifista Luke Špika, ki tako to sezono ostaja brez štarta v svetovnem pokalu, dvojni dvojec pa je končal pod pričakovanji. Zato zdaj v ospredje stopa dvojni četverec.

Dober mesec premora od nastopa na zadnjem velikem tekmovanju, EP v Beogradu, je v slovensko reprezentanco prinesel nekaj kadrovskih rošad, obenem pa tudi odgovore o Špiku. Ta je vmes sicer kot edini od Slovencev načrtoval nastop na drugi tekmi svetovnega pokala, a ga je moral zaradi poškodbe odpovedati, okrevanje pa se je zavleklo v julij, zaradi česar so tik pred zdajci črtali tudi njegovo pot v Švico. Špik se bo tako, če bo šlo vse po načrtih, z elito vnovič spoprijel šele na svetovnem prvenstvu ob koncu poletja, pri čemer ima za seboj le en štart v svetovni konkurenci, na EP, kjer pa je krepko zaostal za pričakovanji. »Luka sicer trenira, a po prilagojenem programu, gre predvsem za vadbo na suhem. Upam, da se bo po tekmi v Švici lahko pridružil reprezentanci na sklepnih pripravah za SP v Peruči pri Sinju. V nasprotnem primeru ne vem, ali se bo lahko pripravil do SP,« o trenutni situaciji pravi Janša.

Brez na papirju prvega aduta je tako v Švico popeljal štiri posadke, v lahkem skifu bosta nastopila Rajko Hrvat in Marko Bolha, v dvojcu brez krmarja Janez in Aleš Zupan, v dvojnem četvercu pa Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec. Zadnja zasedba je sicer skupaj sedla šele ob izteku prejšnjega meseca, saj sta bila Markovec in Domanjko na študiju v ZDA, kjer sta nastopala tudi za univerzitetno posadko. Prav zaradi drugačnega stopnjevanja forme, v ZDA sta morala že junija priti v vrhunsko formo, je Janša maja podvomil o možnosti njune vključitve v slovenski reprezentančni proces, češ da so razhajanja velika. A sta nadarjena Gorenjca na koncu le sedla v dvojni četverec, ki sicer v tej zasedbi ne bo nastopil prvič.

»Gre za isto posadko kot na lanskem svetovnem prvenstvu in tudi razpored veslačev v čolnu je enak. Tudi pripravljenost Markovca in Domanjka, ki študirata v ZDA, je dobra, večja težava je bila, da nista imela povsem enakega treninga, a dobro, da je bil med evropskim prvenstvom in Luzernom daljši premor in je zdaj tudi to urejeno,« je Janša prepričan, da so dobro izkoristili junijsko in uvodno julijsko obdobje ter da z usklajenostjo v čolnu četverica ne bo imela težav, četudi več od nje pričakuje na svetovnem prvenstvu, do katerega bodo imeli veslači nato še poldrugi mesec treningov.

Vseeno se je izognil oceni, kaj četverec v Luzernu sploh lahko doseže, saj pač tekmovalnih primerjav letos nima. »Lahka skifista čaka malo lažje delo, saj bo nekaj veslačev iz posamične konkurence v Luzernu nastopilo v dvojcu. Četverca, ki letos še nima skupne tekme, pa ne znam povsem oceniti, a z videnim na treningih sem zelo zadovoljen,« je izhodišča postavil Janša, tekmovalni cilji za finale svetovnega pokala, kjer so Slovenci v preteklosti praviloma dosegli najboljše rezultate, pa so vseeno najnižji doslej. Sam si je namreč zaželel vsaj ponovitev rezultatov z evropskega prvenstva, na katerem pa v finalu ni veslal niti en slovenski čoln.