V petkovem dopoldnevu dobra le Milerjeva

Slovenske plavalke se v današnjem dopoldnevu niso preveč dobro odrezale. Najboljši nastop je prikazala Tamara Miler.

Objavljeno
09. december 2011 10.44
Posodobljeno
09. december 2011 13.44
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Szczecin - V primerjavi z odličnimi četrtkovimi dosežki, so slovenski plavalci v petek dopoldan na evropskem prvenstvu v Szczecinu dosegli le povprečne izide, poroča STA. Najboljši je bil nastop Tamare Miler, ki je na 800 prosto dopoldan osvojila šesto mesto, kar bo na koncu bržkone pomenilo 16. mesto v Evropi.

Milerjeva je bila praktično edina svetla točka petkovega dopoldneva, saj je z 8:39,94 osebni rekord popravila za skoraj štiri sekunde in tako potrdila dobro delo v pripravljalnem obdobju.

Razen tega pa se je v slovenskem taboru zalomilo vsem po vrsti. Začelo se je že pri prvi nastopajoči Nini Sovinek, ki je za slovo od slovenske reprezentance osvojila 23. mesto na 100 mešano. Nad dosežkom 1:03,29 je bila razočarana: »Naredila sem neumno napako pri obratu s hrbtnega na prsni slog, kar zaletela sem se v zid. S tem sem imela težave že na razplavanju in res ne vem zakaj. Danes je bil izid 1:02,9 in polfinale
dosegljiv.«

Šestindvajsetletna plavalka, ki bo s plavalnim delom nadaljevala pri svojem zdajšnjem klubu Olimpiji, je v karieri doživljala različne vzpone in padce, najlepše spomine pa ima na sezono 2008, ko je nastopila tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. Največje uspehe je Sovinekova dosegala na evropskih prvenstvih, kjer se je petkrat prebila med najboljših 16 plavalk.

Osvojeno 18. mesto, predvsem pa dosežek 2:27,43 na 200 prsno, je bilo prav tako manj od pričakovanj 17-letne Tjaše Vozel. »Ni čudno, da je bilo tako težko,« je povedala plavalka, ko je izvedela, da je prvo polovico preplavala v 1:10,3 minute in nadaljevala: »Prehitro sem začela in na koncu sem mislila, da zadnjih 25 metrov sploh ne bom preplavala. Povsem nezadovoljna vendarle nisem, saj sem letos začela dosegati precej konstantne izide, spremenila sem mišljenje in veliko pričakujem v prihodnjih letih.«

Velika pričakovanja imajo v slovenskem taboru popoldan, ko bo nastopilo kar pet plavalcev. Ravenčan Damir Dugonjič sodi v ožji krog kandidatov za medaljo na 100 prsno, Ilirijan Peter Mankoč, ki vedno najbolje nastopa na velikih tekmah, bo skupaj z Radovljičan Robijem Žbogarjem nastopil v finalu na 100 delfin, Fužinarjeva mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder pa v finalni skupini na 1500 m prosto. Še vedno pa je vprašljiv nastop Anje Čarman v finalu na 100 hrbtno, saj je v četrtek zvečer nepričakovano zbolela in preživela del noči v bolnišnici.

Zanimivo bo tudi v soboto, ko ima Slovenija za predtekmovanje prijavljenih kar 12 plavalcev.