V polfinalu devet čolnov iz Slovenije

Kajakaštvo: Peter Kauzer z najboljšim izhodiščem na prvi od petih tekem svetovnega pokala.

Objavljeno
17. junij 2017 02.39
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Praga – Pred dvema tednoma je slovenskim slalomistom na divjih vodah ostal grenak priokus, saj na domačem evropskem prvenstvu v Tacnu niso osvojili posamične kolajne. Zato so se v češki metropoli zavzeto lotili prve od petih tekem svetovnega pokala. V včerajšnjih kvalifikacijah so potrdili svojo kakovost, saj se jih je kar devet uvrstilo v polfinalne nastope, ki bodo na sporedu danes in jutri.

Za razliko od EP v Pragi ni »upokojenega« dvojca Taljat-Božič, v reprezentanco pa sta se vključila kajakaš Simon Brus in kanuist Jure Lenarčič, ki sta si na izbirnih tekmah priveslala četrti mesti v svojih kategorijah. Udarna moč je vendarle ostal srebrni olimpijec Peter Kauzer, ki si je mesto med polfinalisti razreda K-1 zagotovil že v prvem kvalifikacijskem nastopu s petim rezultatom. Za njim se je uvrstil tudi Žan Jakše (14.), medtem ko sta Celjana Brus in Martin Srabotnik morala še enkrat na štart. V popravnem izpitu je Srabotnik dosegel šesti čas in si prislužil napredovanje, najhitrejši kajakaš kvalifikacij pa je bil Avstralec Lucien Delfour.

Zanesljivo je svojo nalogo opravil tudi Benjamin Savšek, nesrečni četrti kanuist letošnjega EP. Zasedel je resda šele 15. rezultat, a prihranil marsikaj za nedeljski polfinale, v katerega sta se v drugem nastopu uvrstila še Lenarčič in Luka Božič; Anže Berčič je bil prekratek le za eno mesto. 

S prvim nastopom in 19. časom si je napredovanje zagotovila tudi kajakašica Urša Kragelj, medtem ko je Eva Terčelj kot 21. zgrešila neposredno napredovanje za vsega 12 stotink sekunde. Pri drugem štartu je bila uspešnejša in dosegla četrti izid, brez polfinala pa je ostala Ajda Novak, ki je na prvi progi zgrešila vrata, na drugi pa je bila prepočasna. Slovenski seznam uspešnih je zaokrožila kanuistka Nina Bizjak z 8. mestom drugega slaloma, Alja Kozorog pa je svoj cilj zgrešila za eno mesto. Toda zalomilo se je tudi številnim asom, med drugim dvakratni olimpijski prvakinji Štepanki Hilgertovi, pa Eleni Kaliski, Ani Satila, češkemu kanuistu Vitezslavu Gebasu, Italijanu Stefanu Cipressiju …