V Portlandu se je treba navaditi na drugačno stezo

Trije slovenski atleti pričakujejo začetek dvoranskega svetovnega prvenstva. Pred začetkom privajanje na podlago.

Objavljeno
17. marec 2016 20.14
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Portland - Slovenska atletska reprezentanca že nestrpno pričakuje začetek dvoranskega svetovnega prvenstva. Vodja ekipe Matej Juhart je imel doslej dokaj gladko delo, zataknilo se je le pri prevozu z letališča, ki so jim ga organizatorji visoko zaračunali.

»Sicer pa kot vodja ekipe nimam nobenih težav, vsak naš športnik ima svojega trenerja in tudi naša zveza je vse pripravila tako, da nam je veliko lažje kot nekaterim drugim moštvom,« je dejal in se nato posvetil zadnjim pripravam Marine Tomič. »Žal je imela po evropskem prvenstvu v Zürichu pred dvema letoma zaradi bolezni in poškodb veliko težav. Po letu in pol je sedaj zdrava, psihično in fizično se je pobrala, zbrala toliko motivacije in moči, da je prišla na SP. Zato zasluži veliko pohvale. Vedno je bila tekmovalka za velika tekmovanja in upam, da se bo znova izkazala. Nastopila bo neposredno v polfinalu. Pred dvema letoma je na SP v Sopotu dosegla enajsti izid in za las ostala brez finala. Je zelo trdna osebnost in je na velikih tekmovanjih vedno pokazala maksimum. To ni značilno za veliko tekmovalcev,« je menil Juhart.

Poleg Tomičeve bo drugi dan SP nastopil tudi tekač na 400 m 20-letni Luka Janežič. Njegov trener in nekdanji slovenski reprezentant v športih Rok Predanič je izpostavil, da je prvi cilj kolajna na EP na prostem v Amsterdamu. »Razmišljala sva, da bi izpustila zimsko sezono in šla dvakrat po tri tedne na priprave v Južnoafriško republiko. Toda med dvema tekmama bi minilo tako kar šest mesecev, kar je zlasti za mlade športnike moteče. Zato sva se odločila za preizkušen recept in tekmovanja tudi v zimski sezoni. Težave imamo sicer s treningi, ker moramo hoditi v Budimpešto, zato je po svoje kar čudež, da nam je uspelo priti sem. Pred tem je imel štiri tekme, na eni je bil favorit, v drugi je bil med prijavljenimi bolj v ozadju, tretjič je tekel sam v svojem ritmu ... Uspelo mu je na vseh teči dobre izide in je dorasel svoji nalogi na dvoranskih tekmah. Tako je sedaj cilj nastop v polfinalu,« je napovedal o svojem varovancu.

Kot zadnja v slovenski ekipi bo v soboto nastopila Maja Mihalinec v teku na 60 m. Trener Srdjan Djordjević je opozoril, da je dvorana specifična zaradi podlage. »Tukajšnja je videti zelo odbojna, zato se je treba naučiti teči in kar nekaj poskusov, da se tekmovalka prilagodi. Mihalinčeva je letos napredovala, vendar ji ni uspelo vsega povezati na eni tekmi. Videti je sicer, da je 60 m enostavna disciplina, pa temu ni tako. Zanimivo je, da je tekla skoraj iste čase povsem drugače. Znotraj štirih stotink je tekla na tri različne načine; hitro je začela pa slabše zaključila, potem je odlično startala pa imela slabši zaključek ... Želiva si, da bi vse skupaj dobro opravila na tem SP, bo pa prvič v sezoni nastopila res spočita. Potem pa se bomo začeli že pripravljati na poletno sezono, ko je želja za 100 m čas 22,80 sekunde in mogoče pod 11,25 sekunde na 100 m,« se je na poletno sezono že ozrl trener.