V Riu je slalomska proga že nared

Benjamin Savšek, Peter Kauzer in ostali slovenski lovci na kolajne z divjih voda lahko olimpijsko progo že preizkusijo.

Objavljeno
01. oktober 2015 15.11
BRAZIL-OLYMPICS/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Rio de Janeiro - Olimpijske igre v Riu de Janeiru se približujejo in čeprav je do njih še deset mesecev številni objekti že dobivajo svoje končne podobe. Nazadnje so odprli progo za slalomiste na divjih vodah, kjer ima tudi Slovenija visoke apetite.

Proga, na kateri bosta kot trenutno kaže glavna slovenska aduta kanuist Benjamin Savšek in kajakaš Peter Kauzer, je že zgrajena, odprli pa so jo v torek. Prizorišče slalomskih preizkušenj se nahaja v znanem X-parku, ki leži v predelu Deodoro, kjer bodo poleg slalomskih tekem potekali tudi košarkarski boji, sabljaške tekme, moderni peteroboj, ragbi, hokej na travi, konjeništvo, strelstvo, BMX in gorsko kolesarstvo.

Povsem umetno progo so zgradili že pred časom, zdaj pa so po njej spustili tudi vodo, za kar je poskrbel župan Ria de Janeira Eduardo Paes. »To športno prizorišče je bilo verjetno največji izziv olimpijskih iger in sedaj lahko potrdimo, da smo ga izpolnili. Kot lahko vsi vidite, je bila ta gradnja najbolj zahtevna izmed vseh v Deodoru. Z velikim zadovoljstvom vidimo, da je proga povsem nared,« je dejal Paes.

Voda, ki jo po progi poganjajo črpalke, na svoji poti naleti na številne umetne ovire, ki poskušajo simulirati naravni tok reke. Na progi bo več kot 25 tisoč kubičnih metrov vode, kar je enako količini tekočine v sedmih olimpijskih bazenih. Če je proga slabo leto dni pred OI že v celoti dokončana, pa organizatorje nekaj dela čaka še v okolici prizorišča. Po poročanju spletnega portala Mednarodne kajakaške zveze (ICF), je prizorišče trenutno na 85 odstotkih načrtovane pripravljenosti. V načrtu so tudi še montažne tribune za 8424 obiskovalcev.

Slalomiste prvi preizkus proge čaka konec novembra, ko bodo potekali prvi treningi, pa tudi testno tekmovanje. Organizatorji pričakujejo približno 250 tekmovalcev iz 40 držav.