V Riu velike težave pri pripravi na OI

V Riu de Janeiru, ki bo prihodnje leto gostil OI, se soočajo z vse večjimi težavami, med drugim tudi stavko gradbenih delavcev.

Objavljeno
21. maj 2015 11.33
OLYMPICS-BRAZIL/WATERPOLO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rio de Janeiro - V brazilskem Riu de Janeiru, ki bo med 5. in 21. avgustom 2016 gostil poletne olimpijske igre, imajo v zadnjem času velike težave pri pripravi na veliki športni dogodek.

Brazilski prireditelji imajo velike denarne težave, za nameček pa stavka kar 70 odstotkov izmed približno 12 tisoč delavcev, ki zahtevajo višje plače.

V Riu morajo zaradi številnih težav zgraditi še veliko olimpijskih objektov. Eden izmed teh je tudi morski park Julio Delamare, kjer bi morala potekati del tekmovanja v vaterpolu. Pri gradnji tega objekta se zapleta zaradi denarja, saj je morski park ocenjen na 20 milijonov ameriških dolarjev, česar pa nihče ne želi pokriti.

Prireditelji zato načrtujejo, da bi tekmovanja v vaterpolu preselili na drugo prizorišče, eno izmed možnih prizorišč je olimpijski park, kjer bodo potekala tekmovanja v plavanju in skokih v vodo.

V Riu de Janeiru imajo težave tudi z onesnaženostjo zaliva Guanabara, kjer bodo tekmovali jadralci. Ti so bili zelo kritični do stanja tega zaliva, od čistoče tamkajšnje vode do neprijetnih vonjav. Prireditelji so sporočili, da ne bodo spreminjali regatnega polja, obenem pa zagotovili, da bodo ustrezno lotili tega problema.