V Rusiji favorizirajo skakalke, Prevci v Nemčijo

Smučarski skoki: v Čajkovskem štiri tekme za VN FIS. V slovenski vrsti tudi mladi Ernest Prišlič.

Objavljeno
09. september 2016 00.02
Državno prvenstvo v smučarskih skokih na skakalnici v KranjuNa sliki Prišlič Ernest.Kranj,11,10,2015[skoki,DP,Kranj]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Čajkovskem bo jutri in pojutrišnjem dvojni spored za veliko nagrado FIS; ob skakalcih se bodo za točke poletnega »svetovnega pokala« potegovale skakalke, ki so jim prireditelji za obe tekmi namenili glavni (večerni) termin. Verjetno zato, ker so Rusinje z Irino Avakumovo na čelu v skokih uspešnejše od Rusov.

Tako domneva Stane Baloh, glavni trener slovenske ženske vrste, ki je na dolgo potovanje proti Čajkovskemu odpeljal Uršo Bogataj, Niko Križnar, Evo Logar, Katjo Požun, Špelo Rogelj in Majo Vtič. »Preizkušnji nam bosta pokazali, kako smo blizu oziroma daleč od vrha,« je pojasnil Baloh in pristavil, da je težko načrtovati formo, ker imajo tako malo tekem.

V Rusiji bosta namreč šele druga in tretja najvišje ravni v tem poletju, z njima se bo tudi iztekla letošnja VN FIS. Nova lovorika – že peta zaporedna – se nasmiha Japonki Sari Takanaši, ki je pred slabima dvema mesecema dobila preizkušnjo v Courchevelu, kjer je bila najboljša Slovenka Špela Rogelj na 13. mestu.

Glavni trener naše reprezentance si želi, da bi njegove izbranke v Čajkovskem, kjer je pred letom dni zmagi slavila Takanašijeva, ponovile lanske predstave na srednji napravi Snežinka (HS-106). Takrat sta bili na prvi tekmi najboljši Slovenki Maja Vtič (7.) in Špela Rogelj (8.), na drugi pa Rogljeva (6.) in Urša Bogataj (10.). »Želim si eno do dve skakalki med deseterico, še katero do 15. mesta in vse med dobitnicami točk, čeprav ne pričakujem njihove 'razprodaje',« je še dejal Baloh.

Slovenska moška vrsta tokrat šteje sedem članov, saj se je Jerneju Damjanu, Nejcu Dežmanu, Jaki Hvali, Robertu Kranjcu, Anžetu Lanišku in Anžetu Semeniču, ki so tekmovali že v Hakubi, pridružil tudi Ernest Prišlič. Udeležbo mu je omogočil Peter Prevc, ki je z zmagama za celinski pokal v začetku julija v Kranju priskakal Sloveniji sedmo »prenosljivo vstopnico« za nastope med elito do vključno finala VN FIS 2. oktobra v Klingenthalu.

»Več ko imamo želez v ognju, lažje nam je,« je komentiral Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa in vodja naše ekipe tudi v Rusiji, kjer sta se lani posebej izkazala Kranjec (2. in 4.) ter Semenič (4. in 8.). Od svojih varovancev bi rad predvsem, da bi skakali podobno solidno kot nazadnje na treningu v Planici, kjer je velika naprava po pripovedovanju fantov podobna 140-metrski Snežinki. In da bi osvojili več točk kot v Hakubi, kjer sta z 18. mestoma najvišje posegla Dežman in Semenič.

Upa, da se bo prvič med elitno trideseterico prebil tudi Prišlič. »Za Ernesta, ki zna dobro leteti (sredi marca je na preizkusu v Planici odjadral do 246 m – op. p.), bi bilo pomembno, da bi osvojil vsaj eno točko, saj bi si z njo izbojeval pravico do udeležbe na tekmi v poletih. Ker je še nima, ga na letošnjem finalu nismo mogli uvrstiti v ekipo,« je razložil Frank in pripomnil, da se Janus s Tilnom Bartolom, Borom Pavlovčičem, Jurijem Tepešem ter brati Prevc – Cenetom, Domnom in Petrom – v nedeljo odpravlja na priprave v Klingenthal.