V srebrnem čolnu iz Ria do stopničk

Kajakaštvo: Kauzer užival v stari šoli, Božič po vodilni predstavi polfinala pod odrom.

Objavljeno
03. september 2017 23.38
Mojca Finc
Mojca Finc
Ivrea – Leto je naokrog, odkar je kajakaš Peter Kauzer osvojil srebro na olimpijskih igrah v Riu. Uspeha kariere se je spomnil med dvomesečnim tekmovalnim premorom, v katerem si je najprej polnil baterije ob najbližjih, potem pa pilil formo za nadaljevanje sezone. Vrnil se je v čoln, v katerem je veslal na OI in na predzadnji tekmi za svetovni pokal osvojil prve stopničke letos.

Kauzerjevo 3. mesto na preizkušnji v Italiji je slovenski reprezentanci prineslo zmagovalni oder tretjič v sezoni, pred njim sta bili v prvem delu tekmovalnega koledarja uspešni še Urša Kragelj in Eva Terčelj. Izkušeni Hrastničan je v Pragi in Markkleebergu ostal brez finala, v Augsburgu pa je bil sedmi.

»Po prvem delu sezone sem imel teden aktivnega počitka, saj mi ne ustreza, da se povsem sprostim in ne delam ničesar. Čas sem izkoristil za družino, potem pa sestavil načrt treninga za poldrugi mesec,« je povedal Kauzer, ki se je za nove podvige pripravljal na prizorišču prihajajočega svetovnega prvenstva, ki ga bo konec meseca gostilo mesto Pau v Franciji. »Vrnil sem se v čoln, v katerem sem tekmoval lani v Riu, zelo mi ustreza, bolj sem sproščen in samozavesten,« je sogovornik opisal poletni premor, ki mu je dobro del.

Izkazal se je že ob prvem snidenju s konkurenco v Italiji, kjer je bil v polfinalu tretji z dvema dotikoma, v finalu pa se brez kazenskih pribitkov uvrstil za Čehom Vitom Prindišem in Michalom Smolenom iz ZDA. Za zmagovalcem je zaostal 2,16 sekunde. »Brez dveh napak bi se lahko boril za zmago. A veseli me, da sem po premoru že takoj na stopničkah in na pravi poti za SP,« je razmišljal 33-letnik, ki je v Ivrei tekmoval prvič. Proga mu je všeč, spominja ga na tisto v Tacnu. »Gre za staro šolo kajaka, ko je treba malo opazovati progo in vodo. V tem uživam in škoda se mi zdi, da ni več tekem na tako divjih progah,« je dejal srebrni olimpijec.

V finalu se je soočil s kopico izzivov. »Že v prvih vratih sem zadel v dno, ko sem obrnil čoln, tam je namreč voda zelo nizka. To mi je zmotilo ritem zavesljajev, zato sem se v naslednjih dvojih vratih lovil. V četrtih sem imel zelo direktno linijo, a tok me je prestavil nižje, tako da sem moral loviti peta vrata, ki so najbolj nehvaležna, saj se pri njih voda ustavi. Veliko moči potrebuješ, da si povrneš hitrost. Spodnji del proge mi sicer ugaja, saj moraš pridobiti pravi ritem zavesljaja,« je opisal pot do stopničk.

Finale so dosegli še četrtouvrščena Luka Božič (v polfinalu je porazil vso konkurenco) in Urša Kragelj, uvrstitev niže je vknjižila Terčeljeva. Kanuistka Alja Kozorog je navdušila s premiernim finalom v karieri, bila je deveta. Reprezentanca se je že premaknila v Španijo, kjer jo konec tedna čaka finale svetovnega pokala, zadnja pomembna tekma pred SP v Franciji.