V Stožicah je zmaga nujna

Odbojkarji ACH Volleyja danes ob 18. uri v drugem dvoboju lige prvakov gostijo pomlajeno bolgarsko Dupnico.

Objavljeno
29. oktober 2013 11.50
Odbojka ACH Volley in Posojilnica Dob v Ljubljani, 19. oktobra 2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Časa za obžalovanje zapravljene uvodne priložnosti v Piacenzi ni bilo, odbojkarji ACH Volleyja bodo danes ob 18. uri pred novim izzivom v ligi prvakov. V Stožicah bo gostovala nadvse mlada bolgarska Dupnica, ki je poimensko najslabša zasedba v skupini A, zato poraz ne pride v poštev.

Igralci in strokovni štab si zaslužijo vse pohvale, če trenutno stanje kluba, ki v težkih in negotovih časih pač deli usodo večine ljubljanskih športnih kolektivov, dejansko ne vpliva nanje, kot zatrjujejo sami. Ko nam je eden od dobrih poznavalcev slovenske odbojke ob koncu pretekle sezone namignil, da je nadaljnja usoda ACH Volleyja celo vprašljiva, smo ga jemali z dobršno mero rezerve. Tik pred začetkom nove sezone pa so tudi vodilni v klubu priznali, da kljub krčenju proračuna stanje ni rožnato, sponzorski priliv usiha, kar vodi v neporavnavanje obveznosti do igralcev in strokovnega štaba. Ti so doslej obdržali profesionalno držo in uvodno gostovanje pri favorizirani Piacenzi opravili nadvse korektno, vprašanje pa je, k(d)aj bo sodu izbilo dno.

Kakor koli, liga prvakov gre naprej, brez pompa se bo slovenski prvak danes v Stožicah prvič v sezoni predstavil domačim privržencem v dvoboju z Dupnico. Zmaga je obvezna, če želijo fantje izpolniti klubske ambicije izpred začetka sezone – preboj v izločilne boje. Točke bo treba loviti doma, nič tragičnega ne bo, če Piacenza ne bo oddala nobene, usodno pa utegne biti, če bodo manjkale tiste iz dvobojev z neposrednima tekmecema za 2. mesto, ki še vodi v nadaljnje tekmovanje, Toursom in Dupnico.

Bolgarski prvak je povprečno moštvo brez zvenečih imen, brez standardnih reprezentantov (štirje člani so sicer že nosili dres z državnim grbom) in brez tujcev – z izjemo podajalca makedonske izbrane vrste Gjorgija Gjorgieva. Že dolgo velja, da bolgarska klubska odbojka ne more slediti izjemno uspešni reprezentančni, vse, kar je vrednega na domačih parketih, se hitro proda v najmočnejše evropske lige (dolgo je bila meka zanje Italija), bolgarski prvoligaši so zgolj valilnice igralcev, preden ti odidejo »na lepše«. Zato tudi ne čudi, da ima Dupnica med 16 igralci še šest najstnikov, nihče od fantov pa ni starejši od 26 let.

»Od prejšnje sezone so tekmeci spremenili ekipo. So mladi, visoki, tudi nevarni. A rezultat bo odvisen predvsem od nas samih. Če bomo servirali, kot znamo, se lahko nadejamo ugodnega rezultata. Za nas bo dvoboj drugačen kot v Piacenzi, kjer nismo bili pod pritiskom. Toda če se želimo prebiti iz skupinskega dela, je zmaga nujna,« poudarja trener ACH Volleyja Luka Slabe, ki si želi čim večje podpore s stožiških tribun.