V Stožicah raj in pekel

Od zunaj je dvorana v Stožicah privlačna, znotraj je polna pomanjkljivosti, 
o katerih se javno ne sme preveč govoriti.

pon, 23.04.2012, 15:00

»Nihče ne napiše, koliko truda smo vložili v to, da smo izpeljali svetovno prvenstvo. Nikjer ni boljše kot pri nas. Ni res, da smo ogrevali tla...« je potožil Dragan Banović, v. d. direktorja Javnega zavoda Šport Ljubljana. Seveda je po hokejski vročici z zmagovalnim zaključkom in izplenom volk sit, koza cela.

Banović je še eden od številnih v štabu ljubljanskega župana Zorana Jankovića (mimogrede, v soboto je bil spet »nadljudski« in je v začasni hokejski hram pridrvel iz Kopra, kjer je po ramah trepljal koprske rokometaše in nadomeščal tamkajšnjega župana Borisa Popovića, ki je raje izbral clasico in Camp Nou), ki so se s Stožicami čustveno preveč povezali in ne vidijo dlje kot do prvega vogala. Stožice si lastijo kot svojega otroka in pozabljajo, da bo obiskovalce čez 5, 10, 20 in še več let zanimala samo vsebina tistega, kar lahko dvorana ali štadion nudita, in ne, kdo je za postavitev športne palače pustil znoj, dušo in srce. Ali pa še kaj več!

Kaj je bila tema tvornega in polemičnega pogovora, ste, dragi bralci, lahko že razumeli. Ustreznost lepotice, ki ji ni para daleč naokoli. Tako bi govoril in verjel o malodane svetovnem čudesu na obrobju Žal, če bi bil vojak aktualnih vladajočih mestnih sil. Pa nisem. Pred gradnjo dvorane v Stožicah in po njej sem venomer trdil, da športne utrdbe, nove ali stare, zgolj odsevajo stanje narodovega kulturnega duha. Slovenski je bil do postavitev Stožic klavrn, a kaj boljši ni niti zdaj, če polovica Slovencev ne sme ali ne želi stopiti v betonsko svetišče zaradi ideoloških zamer. In tudi Zoki ni car, če je bil tako drzen in premeten, da je za vsako ceno – tudi sebi – postavil spomenik. Ljubljana, Slovenija in župan so s Stožicami le zapolnili civilizacijsko vrzel – to so v večjem delu Evrope storili že v 20. stoletju.

Dvorana v Stožicah ni presežek. Od zunaj je privlačna, znotraj je polna pomanjkljivosti, o katerih se javno ne sme preveč govoriti. Ničkoliko kolegov, prijateljev in znancev me je že opozorilo na to, da nihče ne želi razkriti slabih plati »stanovanja«, v katerem so pozabili na »toaletne prostore«. Ustvarjalci so si v več deset milijonov vrednem projektu privoščili šlamparijo, o kateri bi bilo treba biti tiho, ker naj uporabniki ne bi bili strokovnjaki za štadione in dvorane.

Dvorana Stožice nima niti enega novinarskega sedeža, kaj šele načrtovanega in temu primerno urejenega prostora na tribuni. Svojega urejenega območja nimajo niti televizijske kamere, zaradi katerih se obračajo oglaševalski novci. Število neuporabnih sedežev gre v desetine, stotine. Hokejski turnir je razkril, da dvorana le ni »večnamenska«. Nikakor (še) ni za skupino A, pa če o njej še tako sanja predsednik HZS Matjaž Rakovec in hokejski navdušenci.

V dobrem poldrugem letu delovanja dvorane Stožice so se organizatorji prireditev zares usposobili v improvizaciji. K sreči je hokej – vsaj upam, da je – odprl oči prirediteljem EP v košarki!

P. S. 24-urni kotiček za okrepčanje duše v recepciji pa je dodana vrednost!

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
še1pameten

Ja, seveda je nepopolna in predvsem je novinar usposobljen, da o tem sodi in nam mimogrede prišepne, da se o tem ne sme govoriti?!? Mislim, vam je kdo to izrecno prepovedal? Ali imate samo moralnega mačka, pa tako opravičujete nesmisle, ki jih pišete, kot en pisunček iz JJjeve postave, ki mora pljuvati po vseh potencialnih nasprotnikih. Danes po Zokiju, jutri po Borutu, pa še po kom, ki mu slučajno pride napoti...

... ni tako zabavno, če te nekdo obtožuje samo na podlagi insinuacij, ane...

Sicer pa je dvorana precej v redu, seveda ima tudi kakšno pomanjkljivost, ampak skupni vtis precej presega okrepčevalnico pri recepciji. Najbrž sta zamudili vse evroligaške derbije Uniona Olimpije v lanski sezoni in vzdušja, ki se ne da primerjati s katerokoli tekmo v Tivoliju, ne razumete pomena takšne dvorane pa ste zato picajzlasti. Kako slovenceljsko...

24. april 2012, ob 15:42:30
baldrick        

aha, se je novinar po psevdonimom Neznan čutil dolžnega se pojasnjevati?
Ja, spet trdim, da so stvari okrog Press centra stvar organizatorja, da je obroč, kjer se ne vidi, jasna zadeva ki je bila znana že vnaprej in da ni nikjer vse perfektno. Druge dvorane, kjer se pa vse vidi, so pa recimo gromozansko široke, pa ti čisto nič ne pomaga, če vidiš igrišče kot da je doma na TV...
A je bil press v Hali boljši?
Zakaj je treba vse zvrniti na dvorano, če pa je marsikaj stvar znanja in iznajdljivosti organizatorja...

24. april 2012, ob 13:50:22
stabilo

da "polovica Slovencev ne sme ali ne želi stopiti v betonsko svetišče zaradi ideoloških zamer"- te pripombe sicer ne razumem, če pa avtor misli na gospoda premiera, ki ne bo nikdar stopil notri, ker je Stožice gradil Jankovič, potem naj ga pa spomnimo, da je imel ta gospod premier enak problem tudi s predsednikom Drnovškom, Kučanom in Turkom in ga ni bilo nikoli na nobeno DRŽAVNO proslavo, ampak je raje organiziral svoje. Torej kdo ima tukaj ideološki problem je res vprašanje.

24. april 2012, ob 11:20:10
Bob Rock

jaz pa sem se vprašal ali tak članek zares tudi plačajo ali pa je to kaka nova prostovoljna četica pri delo.si..

23. april 2012, ob 17:53:38
ladek

Brez Stožic, popolno ali manj popolno dograjenih, bi imela Ljubljana še vedno "civilizacijsko vrzel", ki je v 2o. stoletju ni znal premagati noben mestni župan.
ladek

23. april 2012, ob 17:38:17
papiga

Gospod novinar, od kod vam pa reference za takšno sodbo. Znanci in prijatelji so vam rekli, so vas opozorili, vsem je vidno.... celo vam a ne? Mislim, kakšno brezno namišljenega novnarstva. Kako vem? Znanci so mi rekli, tudi to, da SE O TEM ne sme preveč govoriti. Sram vas bodi.
Kot Janša, se Stoženski dvorani izognite. Pritlehnost pa taka no.

23. april 2012, ob 16:27:13
Neznan

Pojasnil bo nesojeni premier.

23. april 2012, ob 16:13:14
jogi

Stvar ni rekla kazala ampak načeloma kar drži. Na žalost sem v tem tednu sam videl "preglednost" iz rdečega obroča in pri tem ni nič rekla kazala ampak je dejstvo, da se iz rdečega obroča hudo veliko (hokejskega) igrišča NE vidi. Ne glede na to, ali je karta 1euro ali pa 100eur se to pač ne da. Da o velikosti in funkcionalnosti prostorov vezanih na delo tistih, ki moramo biti tam (recimo press center) raje sploh ne govorim.

23. april 2012, ob 16:04:19
baldrick        

oh...le kaj je tega treba bilo? sem pričakoval kaj bolj konkretnega od rekla kazala in onaniranja na pamet. ne najdete WCjev? zaboga no....

23. april 2012, ob 15:45:01
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej