V svojem finalu številka 4 koroški orjak po podvig

Danes ob 17.10 Damir Dugonjić med izbrano osmerico na 50 m prsno. Britanec Adam Peaty rekorden že v polfinalu.

Objavljeno
04. avgust 2015 23.43
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kazan – Slovenija ima finalista svetovnega prvenstva v plavanju! Potem ko v prvih dveh dneh šampionata v Tatartstanu, republiki v Ruski federaciji, naših udeležencev ni bilo v prestižnem popoldanskem sporedu, smo tokrat na 50 m prsno pospremili dva slovenska polfinalista, Damirja Dugonjića in novinca Petra Johna Stevensa. Prvi bo danes, ob 17.10, v velikem finalu napadel kolajno.

Uvrstitev med najboljše tri na SP je že dolgo neuslišana želja slovenskih plavalcev, pravzaprav gre še za edino manjkajočo kolajno v zakladnici naših reprezentantov iz bazenov v letih samostojnosti. Od zadnje udeležbe na slovesni razglasitvi, Darjana Petriča za bron na 1500 m prosto v Guayaquillu, je minilo že dolgih 33 let!

Pred Dugonjićem, ki se je včeraj v Kazanu četrtič doslej uvrstil med finalno osmerico svetovnih prvenstev, je zdaj nova priložnost. Dvakrat je bil odru zelo blizu, pred dvema letoma se mu je v Barceloni s 4. mestoma na 50 m in 100 m prsno za las izmuznil. »Seveda mi je jasno, da je pričakovanje kolajne izjemno, a pred finalno predstavo o njej nočem razmišljati. Na štartu bi bil rad kar najbolj sproščen in se osredotočil le na plavanje, ne pa na sanjarjenje o kolajni,« je poudaril po včerajšnjem popoldanskem nastopu, ko si je s 5. časom (26,92) priplaval vizum današnjega finalnega nastopa na 50 m prsno, ni pa bil tako hiter kot v dopoldanskem predtekmovanju: takrat je s 26,70 poskrbel za nov državni rekord. A obenem si ni mislil, da bo sicer favorizirani Britanec Adam Peaty v prvi polfinalni skupini, v kateri je nastopil tudi naš drugi adut Stevens (27,50; 12. mesto), tako bliskovito hiter – s 26,42 je dosegel mejnik, z novim svetovnim rekordom zdaj pričakuje današnji veliki finale. Prav ta razplet pa je nato dodobra vplival na udeležence druge skupine, kajpak tudi koroškega orjaka.

»Pravzaprav so plavalci druge skupine v čakalnici pred prihodom k štartnim kamnom ob sanjski Peatyjevi predstavi doživeli šok. Zato je bilo opaziti živčnost, tudi Damir se ji, žal, ni mogel izogniti. A pravzaprav ga občudujem, ker se je v vodi pravočasno zbral. Sam si pred desettisočglavo množico ne bi upal niti skočiti v bazen,« se je nasmehnil trener Matija Medvešek, pohvalil svojega plavalca za domala brezhiben dopoldanski nastop, v polfinalu pa je ob omenjeni živčnosti opazil tako njegovo zadržanost pri uvodnih zavesljajih kot tudi slab prihod v cilj.

»Zavedam se, da bo v finalu treba pokazati več, verjetno bi se z novim državnim rekordom res lahko boril za vrhunski dosežek,« pravi vodilni slovenski plavalec, ki pa se zdaj v Kazanu vendarle precej bolje počuti kot pred enim letom v Berlinu. »Lepo je, da smo tokrat izbrali uradno namestitev prirediteljev. Prevozi so do potankosti urejeni, hrana morda res ni za vsakogar vrhunska, toda ohranja značilnosti zdrave, zato je tudi počutje povsem normalno,« se je še spomnil ob namigu o primerjavah z lanskimi zdravstvenimi težavami, nenavadno kuhinjo v ne prav uglednem berlinskem hotelu brez dvigala in prezračevalnih naprav v sobah …

Peter John Stevens je bil ob svojem prvem nastopu doslej na svetovnem prvenstvu zadovoljen z 12. mestom. V Evropo se je vrnil po študijskih obveznostih in pripravah v ZDA, tam je nazadnje celo prestal pretres možganov ob trku s steno bazena med plavanjem, potem ko na objektu ob prehodu iz jardskih razdalj k metrskim teh niso pravilno označili z zastavicami …

Poleg Peatyja je včeraj za novi svetovni rekord na 1500 m prosto poskrbela Američanka Katie Ledecky, domače občinstvo je najbolj navdušila mična dolgolaska Julija Jefimova, na 100 m prsno zmagovalka velikega dvoboja z Litovko Ruto Meilutyte, branilko naslova iz Barcelone 2013. »Čudovito je bilo podariti občinstvu prvo zlato kolajno našega plavanja na tem SP, upam, da bo ta zdaj še bolj motivirala moje reprezentančne kolege in kolegice,« je dejala Jefimova ob glasnem aplavzu domačih poročevalcev na novinarski konferenci.