V teku pogajanja za tretji obračun med Holyfieldom in Tysonom

Obeta se tretji obračun med ameriškima zvezdnikoma Evandrom Holyfieldom in Mikom Tysonom.

Objavljeno
05. november 2013 19.10
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Moskva - Ruski milijarder Andrej Rjabinskij in velik boksarski navdušenec, ki je pred mesecem dni v Moskvi priredil dvoboj v težki kategoriji med Ukrajincem Vladimirjem Kličkom in Rusom Aleksandrom Povjetkinom, ima v načrtih že naslednji spektakel v tej plemeniti borilni veščini. Želi si namreč pripraviti še tretji obračun med ameriškima zvezdnikoma Evandrom Holyfieldom (44 zmag, 29 s k. o., 2 neodločena izida, 10 porazov) in Mikom Tysonom (50 zmag, 44 s k. o., 6 porazov).
Na željo različnih ruskih investitorjev bi ga kajpak pod streho spravili v Moskvi, ni pa še jasno, ali bi šlo za profesionalni ali revijalni dvoboj. »Drži, da smo sredi pogajanj,« je Olga Novickaja, predstavnica za odnose z javnostmi v Rjabinskijevem podjetju MIC Inc., na kratko potrdila govorice za rusko medijsko agencijo R-Sport in pripomnila, da bo več znano 13. novembra, ko bo Holyfield obiskal Moskvo.

Če Evandra, ki se pri 51-ih letih še ne počuti preveč starega za boks in je že večkrat izrazil željo, da bi se rad znova preizkusil v ringu, verjetno ne bi bilo težko pregovoriti k obračunu, pa je bolj vprašljiv štiri leta mlajši Tyson. »Železni Mike«, kakor so ga klicali v njegovih zlatih časih, je namreč nazadnje boksal junija leta 2005, ko ga je s tehničnim nokavtom premagal Irec Kevin McBride. Odtlej je Tyson zavrnil vse ponudbe za vrnitev med vrvi.
Toda po drugi strani je nekdanji šampion, ki je v kraljevski kategoriji vladal v drugi polovici osemdesetih let, močno zadolžen in bi mu zaslužek prišel še kako prav. V finančnih težavah se je sicer znašel tudi Holyfield, ki uradno svojih boksarskih rokavic (še) ni obesil na klin, jih je pa nazadnje v dvoboju uporabil že pred poltretjim letom, ko je v Københavnu k vdaji prisilil Danca Briana Nielsna.

Kakor koli že; dosedanja obračuna med Holyfieldom in Tysonom sta se v zgodovino vpisala kot ena od največjih doslej v težki kategoriji, oba pa je prepričljivo v svojo korist odločil »Bojevnik« oziroma »Pravi posel«, kakor se glasita vzdevka 51-letnika iz Atlante. Čeprav je bil v prvem dvoboju novembra '96 avtsajder, je Tysona ugnal s tehničnim nokavtom v enajsti rundi, povratni obračun junija '97 pa je zaznamoval incident v tretji rundi, v kateri je »železni Mike« tekmecu odgriznil del desnega ušesa, zaradi česar so ga tudi diskvalificirali.