Valjavec: Na Vršič s spoštovanjem

Vrhunec bo 20. kolesarska dirka Po Sloveniji dosegla s sobotnim vzponom na Vršič.

Objavljeno
12. junij 2013 15.54
Kolesarstvo
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Z jutrišnjim prologom po Ljubljani se začenja 20. kolesarska dirka Po Sloveniji. Na njej bo nastopilo 15 ekip, med drugimi tudi tri slovenske, prav vse bodo imele svoje adute za končno zmago. Med glavnimi favoriti bo zagotovo tudi eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Tadej Valjavec.

Slednji bo imel pri 36 letih eno zadnjih možnosti, da se vpiše na seznam zmagovalcev. Doslej je bil najboljši leta 1999, ko ga je premagal le temnopolti Tim Jones iz Zimbabveja.

»Dobro vem, kako težko je zmagati, a vsekakor je zmaga moj cilj. Letos zaradi dejstva, da mi dirke, na katerih sem nastopil niso ustrezale, še nimam pravega rezultata, ki bi prav prišel predvsem moji glavi, a je vendarle nekaj znakov, da sem dobro pripravljen. Od začetka bom moral iti na polno, posebej to velja za kronometer, ki je moja šibka točka. Vsako izgubljeno sekundo bo namreč v nadaljevanju težko nadoknaditi,« meni Besničan.

Do skupne zmage se bo poskušal dokopati predvsem v kraljevski, tretji etapi, ki bo vsebovala tri zahtevne vzpone. Najprej na Sorico, nato na Livške ravne, za konec pa še na Vršič, ki se po šestih letih vrača na slovenski tour. »Vršič je specifičen vzpon, ne dopušča napak, čeprav dolžina in naklon niso nič posebnega. Je lažji vzpon kot na Livške ravne, a se ga je treba lotiti s spoštovanjem. Sam sem že dostikrat plačal na njem in izkusil zelo slabe trenutke. Osebno bi mi bolj ustrezal kakšen drugi klanec, a vseeno menim, da je prav, da se je vrnil na dirko. Vršič je le najbolj zveneč vzpon v Sloveniji,« je dejal kolesar Save.

Izkušeni kolesar je tudi menil, da bi v kraljevski etapi do prve selekcije lahko prišlo že na strmem vzponu na Livške ravne pri Tolminu. »To je izredno zahteven vzpon, ki bo vsekakor naredil selekcijo. Kakšno, pa bo odvisno od nas akterjev. Je pa dejstvo, da je od tem še dolga pot do Vršiča. Če bo kakšen neugoden nasprotni veter v dolini Trente bo zelo neugodno,« je še povedal Valjavec.

Med nastopajočimi sicer ni videl nobenega izrazitega favorita na vzponih. »Je kar nekaj zvenečih imen, a ne poznam nobenega kolesarja, ki bi bil sposoben dominirati na Vršič. Moji glavni konkurenti bodo Patrik Sinkewitz, ki je odlično pripravljen, Adriano Malori, ki je kandidat za zmago v prologu, letos pa je dobil dirko po Bavarski, kar pomeni, da tudi v klanec ni slab, še kako nevarni pa bodo tudi kolesarji drugih slovenskih moštev. Za naše klube je to vrhunec sezone, vsi bomo dali vse od sebe, da se dokažemo. Že zaradi sponzorjev in navijačev. Konkurentov je torej veliko, proga pa bo svoje pokazala,« je nevarnejše tekmece omenil Valjavec.

Med nevarnejšimi bodo zagotovo tudi gorski specialisti iz Kolumbije, ne sme pa se odpisati niti ekipe Orica Green Edge, niti dvakratnega zmagovalca dirke Jureta Golčerja, omenil Savčan, poleg Tomaža Noseta in Jana Polanca eden od slovenskih kolesarjev, ki se spogleduje z zmago.