Vasilij Žbogar odlično začel nastope na EP

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po prvih dveh plovih na EP v Franciji na drugem mestu.

Objavljeno
06. maj 2014 20.45
Nedelo Žbogar
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

La Rochelle - Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je dobro začel nastope na evropskem prvenstvu v francoskem obalnem mestu La Rochelle. Potem ko je prva regata uvodni dan zaradi slabega vetra odpadla, so drugi dan prireditelji izvedli dva plova.

Branilec naslova evropskega prvaka Žbogar je v razredu finn dan zaključil s tretjim in drugim mestom, kar ga uvršča na drugo mesto po prvem jadralnem dnevu. Gašper Vinčec je bil v prvih plovih 11. in 39., skupno pa je na 13. mestu.

Tudi tokrat so jadralci začeli v zelo šibkem vetru in na prvo močnejšo sapico čakali do poldneva, a kmalu po štartu je šibek veter prekinil prvi plov. V drugem poskusu je bil zaradi prehitrega štarta diskvalificirana dobra tretjina tekmovalcev, med drugimi tudi nekaj favoritov.

Žbogar je ves prvi plov jadral med najboljšimi desetimi in počasi napredoval po razvrstitvi ter se na koncu veselil 3. mesta, Vinčec je bil 11. V drugem plovu, ki se je začel malo pred peto uro popoldne, je Žbogar na prvi oznaki prevzel vodstvo, ki ga je držal do zadnje oznake, a na koncu moral priznati premoč Britancu Gilesu Scottu.

Slednji je bil najboljši v obeh današnjih plovih in je tako tudi v skupnem vodstvu. Pred Žbogarjem ima tri točke prednosti.

Regate se bodo predvidoma nadaljevale jutri dopoldne, prireditelji želijo izpeljati vsaj tri plove.