Vasilij Žbogar se je vrnil na 2. mesto

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar se je četrti dan EP v razredu finn s četrtega mesta prebil nazaj na drugo.

Objavljeno
08. maj 2014 17.06
Posodobljeno
08. maj 2014 17.06
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

La Rochelle - Na evropskem prvenstvu najelitnejšega olimpijskega jadralnega razreda finn z dobrimi nastopimi nadaljuje zlasti Vasilij Žbogar. Po včerajšnjem slabšem jadranju je četrti dan prvenstva spet nanizal nekaj boljših uvrstitev in se s četrtega mesta dvignil nazaj na drugo, tik za vodilnega Britanca Gilesa Scotta.

Žbogar je današnje plove končal kot 5., 11. in 3. in se znova povzpel tik pod vrh. »Danes je bil zelo dober dan, kljub temu, da tega nisem pričakoval. Po včerajšnjih treh regatah sem bil danes zjutraj res utrujen in vse me je bolelo, tako da nisem bil preveč optimističen. Ampak očitno so tudi jadralci utrujeni in so delali napake. Uspel sem izpeljati dve izjemni regati in eno dobro, tako da sem zelo zadovoljen in sem pri vrhu. Po tem vetru tega nisem pričakoval, sem med lažjimi jadralci in pri jadranju v veter nimam dobre hitrosti. Skušam v prvi petnajsterici priti do prve oznake, nato pa v krmo, ki je moja dobra stran, čim več jadralcev prehiteti, tako je bilo danes. Mislim, da sem lahko zadovoljen z današnjim dnem in sem presenečen, da sem uspel fizično zdržati tri regate in biti v ospredju,« je dejal Žbogar.

Drugemu slovenskemu predstavniku Gašperju Vinčecu se današnji nastopi niso izšli po načrtih, v skupni razvrstitvi je na 35. mestu, s čimer je najbrž že zapravil možnost nastopa v sobotni regati za kolajne, kjer bo nastopilo deset najboljših finnašev.

Znova je blestel Scott, ki je zopet dvakrat zmagal, enkrat pa bil osmi ter s tem še povečal prednost pred konkurenco. V osmih plovih je kar šestkrat zmagal in dokazal, da je trenutno najboljši jadralec tega elitnega razreda. Drugouvrščeni Žbogar za njim zaostaja težko ulovljivih 36 točk, tretje mesto zaseda domačin Jonathan Lobert, ki za Slovencem zaostaja 4 točke.

Za jadralci je tako osem odjadranih plovov, jutri sledita še dva, v soboto pa le še regata za kolajne za najboljšo deseterico ter finalna regata za ostale.