Vasilij Žbogar z rekordno četrto zaporedno kolajno na EP

Najboljši slovenski jadralec je na EP v Splitu v razredu finn osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno
17. maj 2015 14.41
Posodobljeno
17. maj 2015 15.34
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Split - Slovenski jadralec Vasilij Žbogar se s še četrtega evropskega prvenstva zapored vrača s kolajno okrog vratu, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini. V Splitu je bil v skupnem seštevku v razredu finn tokrat tretji, potem ko je v zadnji regati za odličja zasedel odlično drugo mesto.

Njegova glavna današnja naloga je bila za seboj zadržati glavna konkurenta za bron, Britanca Wrighta in Rusa Arkadova Kistanova, kar mu je uspelo z odliko. »Vedel sem, kdo sta moja največja tekmeca in ves čas sem ju nadzoroval, oba sem imel pod nadzorom. Spet sem dokazal, da se v stresnih položajih zelo dobro znajdem. Stres znam izkoristiti v svoj prid, zato sem zelo zadovoljen, da mi je uspelo. Pred regato sem si želel, da je sploh ne bi bilo, saj nisem imel možnosti kaj pridobiti, lahko pa bi veliko izgubil. Ko pa je zapihalo, sem se zbral in uspela mi je dobra regata,« je po velikem uspehu dejal izkušeni Žbogar.

Izolan je z zbiranjem kolajn na evropskih prvenstvih v razredu finn začel leta 2012, ko je bil v italijanskem Scarlinu drugi. Leto kasneje je postal evropski prvak v nemškem Warnemündeju, lani pa je v francoskem La Rochellu pospravil še eno srebrno kolajno. Svojo zbirko je danes dopolnil še z bronastim odličjem iz Splita, na katero pa vsaj na začetku niti ni kazalo.

»Zelo težko mi je bilo, a ker sem vedel, koliko ljudi stoji za mano, koliko se jih trudi zame, sem tudi jaz dal vse od sebe. Ko je viroza popustila, se je energija vrnila in vedno bolje mi je šlo. Uspel mi je preobrat in danes sem zadovoljen, da sem vztrajal in prišel do nove medalje. S tem sem edini jadralec v razredu finn, ki je na štirih zaporednih evropskih prvenstvih osvojil medaljo,« je za STA povedal 39-letnik.

Naslova evropskega prvaka se je razveselil domačin Ivan Kljaković Gašpić, ki je danes zasedel četrto mesto. Pred njim so se na regati za odličja poleg drugouvrščenega Žbogarja znašli še švedski zmagovalcec Björn Alansson in tretjeuvrščeni Rus Arkadij Kistanov. Srebrno odličje je osvojil Novozelandec Josh Junior.

Žbogar se bo sedaj v miru pripravljal na prihajajoča velika tekmovanja, glavni cilj pa so jasno olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto: »Vse je podrejeno olimpijskim igram in mislim, da smo trenutno na dobri poti. Letos bom v Brazilijo odpotoval le na predolimpijsko regato avgusta, kar sicer ni najbolje, a položaj je pač takšen. Priprave v naslednjih mesecih bom posvetil nastopu na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji ter simultanki za igre na olimpijskem polju. Večino časa bom tako preživel na relaciji Gardsko Jezero - Valencia - slovenska obala.«