Vasilij Žbogar želi na EP v Franciji ubraniti zlato

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar jutri začenja nastope na EP v La Rochelle. V razredu finn tudi Gašper Vinčec.

Objavljeno
04. maj 2014 14.57
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - V francoskem mestu La Rochelle se je jutri začenja prevenstvo najboljših jadralcev stare celine. V olimpijskem razred finn bo naslov evropskega prvaka branil najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar, med 98 jadralci iz 31 držav bo slovenske barve branil tudi Gašper Vinčec.

Žbogar bo skušal nadaljevati serijo dobrih uvrstitev na EP. Pred dvema letoma je v Scarlinu v Italiji osvojil drugo mesto, lani pa je bil v šibkem vetru nemškem Warnemündeju najboljši. Vinčec se na prvenstvo podaja z 11. mestom na svetovnem pokalu v Hyeresu.

Glavni tekmeci za vrh bodo vodilni na svetovni lestvici Hrvat Ivan Kljakovič Gašpič, domačin Thomas Le Breton ter Jonathan Lobert ter britanski jadralci Mark Andrews, Andrew Mills, Giles Scott in Edward Wright. Osrednji cilj sezone je sicer za večino, tudi za slovenska jadralca, svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Santanderju v Španiji, kjer se bodo podeljevale prve olimpijske vozovnice.

Regate se v Franciji začenjajo v ponedeljek, najboljša deseterica se bo za kolajne udarila v soboto, 10. maja, ko bo tudi jadranje za razvrstitev.