Carlsen pred dvobojem z Anandom: Včasih sanjam, da sem izgubil

Šah: Magnus Carlsen in Visvanatan Anand znova v boj za naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
06. november 2014 07.58
Georg Mohr
Georg Mohr
Soči – Pred dnevi je v šahovski svet priletel čivk iz naslova. Spisal ga je svetovni prvak, 23-letni Magnus Carlsen, ki bo v soboto prvič branil lani osvojeni naslov. Z objavo je Carlsen le še podžgal že tako vrelo ozračje. Ni namreč malo tistih, ki napovedujejo, da se bo »šahovski Mozart« že po dobrem letu znova poslovil od naslova prvaka.

Dvoboj že od samega začetka spremljajo le težave in pravcate majhne senzacije. Visvanatana Ananda smo po sramotnem porazu na domačem terenu (spomnimo se, lani mu je Carlsen naslov odvzel že predčasno in ga odpihnil brez izgubljene partije), složno pošiljali v šahovski pokoj, a je »Tiger iz Madrasa« vstal od mrtvih. Ne le, da se ni upokojil, temveč se je takoj prijavil za naslednji kandidatski turnir, ki ga je spomladi – na presenečenje vseh – v velikem slogu dobil. In si priigral pravico do novega dvoboja, v katerem se bo potegoval za svoj že šesti naslov prvaka. Anand po lanskem porazu šahira malo, zato pa sila imenitno. Same turnirske zmage, predvsem pa velika kakovost igre so nas spomnile na starega šampiona, enega od največjih v šahovski zgodovini.

Carlsen se je proslave svojega naslova lotil dobesedno. V letu dni je za promocijo šaha naredil več kot prejšnjih nekaj prvakov skupaj – vse od Garija Kasparova šahisti niso imeli prepoznavnejšega prvaka. Svoj 23. rojstni dan je Magnus proslavil z začetnim udarcem na štadionu Santiago Bernabeu in svojim idolom iz kluba Real Madrid začel tlakovati pot proti »decimi«. Sledile so lekcije finančnim mogotcem (Marku Zuckerbergu, Billu Gatesu). Pa spomladanska kolekcija za modno hišo G-Star, kjer mu je družbo delala priljubljena igralka Lily Cole. Nedavno še dogovor o filmski vlogi v naslednjem projektu slovitega režiserja Christopherja Nolana. Skratka, imel je čas za vse, le za šah bolj malo …

Poznalo se je. Na igri, na rezultatih. Carlsen je statistično še vedno najboljši, a letos piše neko drugo zgodbo. S porazi, ki jih v prejšnjih nekaj letih praktično ni doživljal. Brez turnirskih zmag, ki so ga prej polnile z energijo. Zdaj deluje prestrašeno, brez potrebne samozavesti.

Tudi prizorišče mu ni pogodu. Potem ko FIDE ni našla prireditelja (!?), se je predsednik Kirsan Iljumžinov za pomoč obrnil kar na Vladimirja Putina. Eden od najbolj osovraženih politikov današnjega časa je rad priskočil na pomoč. Olimpijski Soči bo gostil še en spektakel, Putin se bo pojavil v vlogi častnega gosta in se še enkrat več posmehnil nemočnemu Zahodu. Čeprav za šahovnico ne bo nobenega Rusa, bodo njegovi znova v glavni vlogi.

Nedvomno nas čaka zanimiv šahovski november. Bodo Anandovi lanski spomini privreli na plano, bomo priča še enemu obupnemu, enosmernemu dvoboju? Če jih bo znal potlačiti, bi lahko Carlsenu pošteno ponagajal. Seveda pa bo potek zgodbe narekoval Carlsen. Če se bo znal zbrati, potem vprašanja o končnem zmagovalcu, kljub vsemu napisanemu, ne bi smelo biti.