Večer boksa in šovbiznisa za slabo milijardo evrov

Sobotno soočenje Mayweatherja in McGregorja bo zrušilo več finančnih rekordov. Spopad po pravilih boksa.

Objavljeno
21. avgust 2017 00.53
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Kdor je podpiral trditev, da pol milijarde evrov vredna selitev Neymarja iz Barcelone v Pariz ne predstavlja bistva nogometa in športa, bo tudi v novem tednu težko ostal tiho. Prihajajoči dvoboj po boksarskih pravilih med enim najboljših boksarjev doslej Floydom Mayweatherjem in zvezdo mešanih borilnih veščin (MMA) Conorjem McGregorjem bo vreden več kot celotna »telenovela Neymar«, četudi ne prinaša prav nobene lovorike.

Floyd Mayweather sodi med največje boksarje vseh časov. V najbolj razširjeni velterski kategoriji kraljuje debelih deset let, prej je silil k vdaji tekmece v nižjih kategorijah. Ostal je eden redkih neporaženih boksarjev v zadnjih stotih letih, »upokojil« se je z brezmadežno statistiko 49 zmag, 26 z nokavtom. V ringu je nadigral tudi zvezdnike, kakršni so (bili) Jose Luiz Castillo, Oscar de la Hoya, Ricky Hatton, Shane Mosley, Miguel Cotto in Manny Pacquiao. Prav za konec je zmlel še Andreja Berta, znanca Dejana Zavca iz leta 2011 v Biloxiju.

Toda Mayweather je še veliko učinkovitejši ob ringu. Postal je stroj za tiskanje dolarjev in le najbolj vneti privrženci boksa se spominjajo časov, ko je prejel za obračun manj kot 20 milijonov $. Njegov spopad s filipinskim asom Pacquaiom je ustvaril dobrih 100 milijonov dolarjev prihodkov za vsakega borca, toda tudi to ni nič v primerjavi z zaslužkom boksarja in zvezdnika MMA, ki se bosta spopadla v soboto zvečer v Las Vegasu.

Četudi se bosta borila po pravilih boksa v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji (do 69,9 kg), pri čemer bosta nosila tanjše rokavice, se bosta borila le za – denar. Dvoboj ne bo štel za noben naslov prvaka, prav tako seveda ne more šteti za šampionski pas MMA združenja UFC, katerega član je McGregor. Slednji velja za prvo zvezdo organizacije UFC – gre za bitke v kletkah, v katerih je dovoljeno skoraj vse –, a bo kljub temu v soboto zaslužil več kot v celotni prejšnji karieri; pri 29 letih njegovo premoženje velja 30 milijonov evrov, približno desetkrat manj kot uradna lastnina 40-letnega Mayweatherja.

Organizatorji sobotne »ekshibicije« ocenjujejo, da bodo prodali približno 5 milijonov ogledov večera (angleško pay per view; PPV) po ceni 100 dolarjev, kar bo zneslo pol milijarde USD. Ocena je bržčas realna: obračun Mayweather vs. Pacquiao je denimo pritegnil 4,6 milijona prodanih TV prenosov. Toda prodaja PPV je le eden od dejavnikov, ki generira celotne prihodke tovrstnih večerov. Prodaja TV pravic zunaj ZDA naj bi organizatorjem navrgla dodatnih 100 milijonov USD, 20 milijonov naj bi prispevali pokrovitelji spektakla, 85 milijonov bo iztržek od približno 20.000 vstopnic v T-Mobile Areni v Vegasu, v kateri naj bi navzoči in drugi zapravili dodatnih 5 milijonov $ za licenčne izdelke obeh akterjev. Torej gre za dodatnih 210 milijonov USD, ki skupaj s prodajo PPV botrujejo vsoti 710 milijonov dolarjev prihodkov. Drži, v oči bode povprečna cena vstopnice za ogled osmih dvobojev večera, to je dobrih 4000 dolarjev, uradne cene so se gibale med 500 in 10.000 dolarji, prek posrednikov so poletele v nebo.

Natančen zaslužek Mayweatherja in McGregorja iz naslova PPV bo znan šele naslednji teden, ko bodo znani rezultati v vseh postavkah prihodkov. Prav tako le redki poznajo razmerje, po katerem si bosta boksarja delila prihodke; po mnenju večine »poznavalcev« onstran Atlantika naj bi šlo za delitev 60:40 v korist Američana. Drugi dejavnik, ki vpliva na končni zaslužek borcev, je tudi vsebina štiripartitnega dogovora med Mayweatherjem, njegovim svetovalcem Alom Haymonom, McGregorjem in organizacijo UFC pod vodstvom Dane Whita, ki ji »pripada« Irec. Tretji dejavnik zadeva delitev prihodkov med organizatorji (promotorji) in kabelskimi ter satelitskimi podjetji (običajno 50:50), pri čemer morajo organizatorji odšteti 7,5 % še producentski hiši (povečini HBO, tokrat gre za Showtime).

Upoštevaje našteto bi lahko pripadlo Mayweatherju 25,5 dolarja od prodaje ogledov PPV, McGregorju pa 17 dolarjev. Če si bosta po načelu 60:40 razdelila tudi 210 milijonov dolarjev, bo njun končni izplen zrušil vse dosedanje zaslužke športnikov v enem večeru. Floyd Mayweather naj bi tako zaslužil 239,1 milijona dolarjev (približno 203 milijone evrov), Conor McGregor pa 159,4 milijona (136 milijonov €). Skupaj naj bi torej v enem večeru zaslužila 339 milijonov evrov!

Če je bil McGregorjev menedžer Audie Attar opazno zadovoljen z zaslužkom (»Dobrih 100 milijonov je dobra številka.«), je temperaturo pred dvobojem, kot se spodobi, dvignil predvsem samozavestni Irec.

»Zaslužil sem si vsak cent svojega zaslužka, a tudi še kakšen del Mayweatherjevega dela. Jaz sem bil tisti, ki je nenehno hodil okoli in promoviral ta dvoboj, medtem ko je hodil Floyd po Guccijevih trgovinah v ZDA. Jaz sem opravil svetovno turnejo in bil aktiven po različnih komunikacijskih kanalih, medtem ko je nekdo sedel na kavču in užival v razkošju …« je vrgel prvo rokavico Američanu enajst let mlajši tekmec. Mayweather je bil »dejaven« že v začetku leta; januarja je denimo na Irčevo zahtevo po 25 milijonih zagotovljenega zaslužka odgovoril s tvitom: »25 milijonov? Človek zasluži 2,5 milijona na dvoboj, pa želi 25? Cifri je zadel, ponagajala mu je le decimalna vejica …« mu je tedaj navrgel »Denar«, kot se glasi eden od vzdevkov Mayweatherja.

Njun besedni dvoboj je bil očitno zelo učinkovit, 339 milijonov evrov je vendarle neverjetna številka tudi za elitni del sodobnega športa. Najbolje plačana nogometaša Cristiano Ronaldo in Lionel Messi v enem letu skupno zaslužita polovico tega zneska, le redki klubi na svetu pa lahko v eni sezoni ustvarijo toliko prihodkov, kot si jih bosta za en večer – kdo ve, morda le za minuto ali dve v ringu! – razdelila Floyd Mayweather in Conor McGregor.