Veitova in Mihalinčeva končno do norm za SP

Slovenski atletinji, ki jima je nekajkrat spodletelo zaradi smole z vremenskimi razmerami, uspešni v Mariboru.

Objavljeno
07. avgust 2015 22.20
lvu_ATLETIKA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Kar se jima je kar nekajkrat izmuznilo skozi prste v poletnih mesecih, se je slovenskima atletinjama Sabini Veit (Štajerska Maribor) in Maji Mihalinec (Velenje) vendarle vrnilo na današnjem domačem mitingu v Mariboru. Obe sta se namreč po poprejšnji obilni smoli z vremenskimi (predvsem vetrovnimi) razmerami končno in tik pred zdajci, rok namreč poteče že v ponedeljek, dokopali do norm za skorajšnje svetovno prvenstvo, ki ga bo Peking gostil med 22. in 30. avgustom. S tem se je slovenska odprava povečala na osem potnikov.

Veitova je že v kvalifikacijah teka na 200 metrov zmagala s časom 23,08, Mihalinčeva pa je bila ob še dovoljeni moči vetra (+0,8 m/s) druga s 23,13. Obe sta tako izpolnili normo za Peking, ki je bila 23,20, zato tudi nista nastopili v večernem finalu. Med tekmovalkami, ki so si vozovnico za svetovno prvenstvo zagotovile že pred tem, je Martina Ratej (Kladivar) zmagala v metu kopja z 59 metrov dolgim poskusom. Dvakrat je s konkurenco opravil Jan Žumer (Mass Ljubljana), ki je bil najhitrejši tako na 100 metrov (10,57) kot na 200 metrov (20,98).

»V finalu mi ni bilo treba teči, saj sem normo ujela že v kvalifikacijah. To je bil moj cilj, zadovoljna sem tudi s časom. Tekla sem zelo dobro, le v zadnjih 30 metrih sem se nekoliko preveč zakrčila. Psihično je bilo zelo težko, saj sem dva meseca in pol neuspešno lovila normo. Stokilogramska utež je padla z mene, ko sem prišla v cilj. Težko je bilo loviti normo zadnje dni pred rokom, a tudi leta 2008 sem se na olimpijske igre uvrstila na predzadnji tekmi. Tokrat bo drugače, normo za Rio že imam, to sem želela in izpolnila. V karieri sem že tekla pod 23 sekundami, kar bi se mi morda lahko s sproščenostjo in v dobrih razmerah posrečilo tudi v Pekingu, a tega zaradi dolgega lova na normo niti ne pričakujem,« je priznala Veitova.

»K sreči mi v finalu ni bilo potrebno teči, obe s Sabino sva normi dosegli že v prvem poksusu. Dobro sem štartala, kot vselej pa imela v prehodu iz zavoja v ravnino še nekaj rezerv. Ko bom to popravila, bo še bolje. Psihično je bilo naporno, ne zgolj pred tekmo, kar v celotnem zadnjem obdobju. Vselej sem bila blizu, nikdar pa zelo zahtevnega mednarodnega kriterija nisem dosegla. Vedela pa sem, da sem tega sposobna, zato sem se trudila do zadnjega. Nazadnje sem na balkanskem prvenstvu v Romuniji ob močnem protivetru normo zgrešila le za las. Zdaj bo lažje, lahko se bom nemoteno pripravila in nastopila na svetovnem prvenstvu. Breme mi je padlo z ramen. To ni le norma za Peking, temveč tudi za Rio, kar me še bolj veseli. Prvič bom na olimpijskih igrah, velika želja se mi je uresničila. Na avstrijskem državnem prvenstvu bom jutri lovila še normo na 100 metrov,« pa je poudarila Mihalinčeva.