Velenškova najboljša v Zagrebu

Slovenska judoistka Ana Velenšek je na veliki nagradi Zagreba stopila na najvišjo stopničko.

Objavljeno
03. maj 2015 20.10
France Judo Paris Grand slam
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Zagreb -  Slovenska judoistka Ana Velenšek je zmagala na veliki nagradi Zagreba v kategoriji do 78 kg. V finalu se je pomerila z Ukrajinko Viktorijo Turks in jo z iponom ugnala po dobrih dveh minutah borbe. V moški kategoriji nad 100 kg je Matjaž Ceraj v borbi za bron prav tako z iponom premagal Madžara Barno Bora.

Velenškova je danes najprej z vazarijem premagala Španko Marto Tort Merino, nato je bila z juko boljša od Nemke Maike Ziech, v polfinalu pa z enakim izidom še od Poljakinje Darie Pogorzelec, ki je na koncu osvojila bron. V finalu varovanka trenerja Marjana Fabjana ni imela težav z Ukrajinko. Po dobrih dveh minutah je z odločnim protinapadom prekinila akcijo tekmice, ji nevarno zvila roko in slednja je dvoboj v trenutku predala.

Ceraj v zadnjem času znova dobro nastopa, med najboljše se je vrnil po poškodbi. Uvodoma je danes z iponom premagal Hrvata Marijana Urlića, nato je z juko ugnal še Nizozemca Roya Meyerja. V polfinalu je moral priznati premoč poznejšemu zmagovalcu Ukrajincu Jakivu Hamu, nato pa ga je v borbi za bron na tatamiju pričakal stari znanec in 12. judoist s svetovne lestvice, Madžar Barna Bor, ki je nazadnje na olimpijskih igra v Londonu 2012 osvojil sedmo mesto.

Madžar je bil v dozdajšnjih sedmih medsebojnih dvobojih šestkrat že boljši. Tudi tokrat je imel rahlo pobudo, a je bil tudi Ceraj nekajkrat nevaren, posebej v protinapadih. Le 15 sekund pred koncem pa je Ceraj taktični dvoboj odločil zase, ko je presenetil tekmeca in ga položil na blazino za ipon.

Danes je nastopila še polsestra Velenškove Klara Apotekar, ki je v isti kategoriji do 78 kg izgubila prvi dvoboj in ostala brez uvrstitve. Enaka usoda je med borci do 90 kg doletela Mihaela Žganka in Davida Kukovico, Urško Urek v kategoriji nad 78 kg ter Igorja Spasojevića v konkurenci borcev do 100 kg.

V petek, prvi dan tekmovanja, je bila najboljša Andreja Leški, ki je med borkami v kategoriji do 57 kg osvojila peto mesto, v soboto pa je Tina Trstenjak med borkami do 63 kg ugnala vse tekmice in stopila na najvišjo stopničko. V zagrebškem Domu sportova je v treh dneh nastopilo 433 tekmovalcev in tekmovalk iz 55 držav.