Veliki telovadni konec tedna

Od danes do nedelje v Stožicah svetovni pokal v športni gimnastiki, jutri in v nedeljo na Galjevici mednarodni turnir.

Objavljeno
02. april 2015 20.29
Sašo BertonceljLjubljana 19.4.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Gimnastični super konec tedna so na GZS poimenovali tridnevno dogajanje, ko bo Ljubljana središče telovadnega sveta. Že drugo leto zapored – in to v velikonočnem obdobju – bosta namreč hkrati tekma svetovnega pokala v športni in mednarodni turnir v ritmični gimnastiki. Prvi bo seveda veljala veliko večja pozornost.

Manj kot dva tedna pred evropskim prvenstvom bodo imeli najboljši telovadci stare celine še zadnje resnejše preverjanje na uradni tekmi, na kateri bodo tudi iskali potrditev, da se forma vzpenja in da so občutki že boljši, kot so bili na uvodnih dveh postajah, v dobro zasedenem Cottbusu in Dohi, kjer je bila konkurenca precej bolj razredčena. Nastopilo bo 148 telovadcev (52 žensk in 96 moških), kar potrjuje, da se je tekma med tujimi tekmovalci »prijela«, in to kljub slabi izkušnji pred dvema letoma, ko ni bilo ogrevalne dvorane. A to je bila izjema, prevelikih zamer očitno ni bilo, sploh pa letos s tem ne bo nikakršnih težav, ker se tekma seli v Stožice.

»Očitno je slovenska tekma svetovnega pokala postala cenjena, saj bo udeležba odlična. Nikakršnega heca ne bo, ko bo šlo za uvrstitev v finale. Ko vidim vse te obraze v dvorani, mi je jasno, da bomo morali pokazati vse, kar znamo, da se bomo lahko potegovali za najvišja mesta. Napake ne bodo dovoljene, še vedno pa smo tako dobro pripravljeni, da sodimo v zgornji razred nastopajočih in imamo na vseh orodjih možnosti za finale,« ocenjuje selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič, ki je v ekipo uvrstil Saša Bertonclja (konj z ročaji; na fotografiji), Roka Klavoro, Žigo Šilca (oba parter), Jureta Pavlico (konj z ročaji), Petra Lampreta (krogi in bradlja) ter Alena Dimica (bradlja in drog).

Prvi domači adut bo brez dvoma Bertoncelj, ki se je na obeh letošnjih tekmah uspešno prebil iz kvalifikacij, v finalih pa je ostalo precej grenkega priokusa. V Cottbusu se mu je namreč ponesrečil seskok, v Dohi je že pri drugi prvini padel z orodja. Dva uspešna nastopa sta tako eden od ciljev, pri čemer 30-letni Gorenjec ne skriva, da ob takšni konkurenci – ki bo najmočnejša prav na njegovem orodju – niti finale ni samoumeven. »Z dozdajšnjimi nastopi ne morem biti zadovoljen, a hkrati tudi ne preveč razočaran, določene stvari so bile pač v redu, druge spet ne. Moram sestaviti celoto, je pa ponavadi tako, da gre iz tekme v tekmo bolje, in upam, da bo tako tudi tokrat,« se nadeja Bertoncelj, ki bi si želel takšno konkurenco na vseh tekmah. »Največji tekmeci te silijo, da vedno znova pokažeš vse, kar zmoreš. Vedno je nekaj spodrsljajev, če jih tokrat ne bi bilo, pa bi bilo lahko že v kvalifikacijah potrebnih kar 15,400. Že s finalom bi izpolnil enega od ciljev, s konkretnim rezultatom pa se ne želim obremenjevati, saj je tu res zbran svetovni vrh in prav zanimivo bo videti, kako se bo vse skupaj razpletlo,« je še dodal naš konjenik, čigar konkurenca bo najbolj okrnjena z odsotnostjo Krisztiana Berkija, ki pa ta del sezone izpušča zaradi poškodbe.

Pri ženskah bo najmočnejše slovensko orodje preskok, na katerem sta se letos Tjaša Kysselef in Teja Belak skupno že trikrat prebili med najboljšo trojico. »To je nad našimi pričakovanji, s tem so apetiti zrasli in želimo nadaljevati v takšnem slogu. Cilje bi zadovoljili s tremi finali,« pravi selektor ženske ekipe Andrej Mavrič, ki uvrstitev med osmerico poleg Kysselefove (z nižjimi cilji bo nastopila še na gredi) in Belakove (še dvovišinska bradlja) pričakuje od Saše Golob na parterju. Ob omenjeni trojici bo v uradni konkurenci od Slovenk tekmovala še Tatjana Holeczek (gred, parter).

Kvalifikacije bodo danes v dveh delih (ob 10. in 16. uri), finali pa jutri in v nedeljo od 13.30 dalje. To pomeni precejšnje pokrivanje s turnirjem na Galjevici (jutri in v nedeljo), na katerem bi si želeli več zvenečih imen, bodo pa nastopile vse najboljše Slovenke na čelu s Špelo Kratochwill.