Veliko se je pripravljal tudi z Zavcem

Evropske igre: boksar Aljaž Venko je že dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi.

Objavljeno
15. junij 2015 11.34
Aljaž Venko, Marko Makovec, 19.4.2015, Ptuj
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Od slovenskih športnikov so v Baku, kjer so se v petek s slovesnim odprtjem začele zgodovinske prve evropske igre, med prvimi odpotovali boksarji. Prva se bosta v ring podala Edin Sejdinovič (do 64 kg) in Aljaž Venko (do 75 kg), ki ju uvodna dvoboja čakata v torek, dan zatem se bo občinstvu predstavil še Denis Lazar (do 81 kg).

Največ izkušenj ima zagotovo Venko, ki ima – čeprav bo 24. julija dopolnil šele 22 let – že nekaj nastopov na velikih članskih tekmovanjih. Da se lahko bolj ali manj enakovredno kosa z vsemi najboljši srednjekategorniki, je dokazal tudi na predlanskem svetovnem prvenstvu v Almatiju, kjer je šele po točkah izgubil s favoriziranim Kubancem Ramonom Nicolasom.

Za evropske igre nima kakšnih posebnih pričakovanj. »V ring se bom odpravil neobremenjeno. Kar bo, pa bo. Po mojem je bolje, da ne pričakuješ preveč, saj je potem razočaranje v primeru neuspeha manjše,« je razmišljal Venko in dodal, da je njegova forma na zadovoljivi ravni. Da je dobro pripravljen, je dobil potrditev tudi pred tednom dni na prireditvi v Švici, kjer je po soglasni sodniški odločitvi premagal domačega reprezentanta Mica Pepshija.

»Uspel sem mu vsiliti svoj slog boksa in na takšen način prišel do zmage, ki je zagotovo koristna za samozavest. A še pomembneje je, da sem se domov vrnil zdrav oziroma brez poškodbe,« je bil 21-letni Konjičan vesel uspešne »generalke« za Baku, kjer si v uvodnem krogu ne želi imeti za tekmeca domačina, Rusa, Ukrajinca, Britanca, Francoza ali Nemca.

Zadnje »sparinge« pred odhodom v Azerbajdžan je opravil v zagrebškem klubu Sesvete, kjer je vadil skupaj z obetavnima Hrvatoma Luko Plantićem (1. na MEP, 2. na MSP in 3. na MOI) in Luko Prtenjačo (2. na MSP) ter njunima bratoma Damirjem in Stipanom. Predtem – od januarja do aprila – pa je pogosto »spariral« z najboljšim slovenskim boksarjem Dejanom Zavcem, profesionalnim svetovnim prvakom v supervelterski kategoriji po različici WBF.

»Skupni treningi z Dejanom so vselej super in koristni za oba, saj po svojih najboljših močeh pomagava drug drugemu. Od njega se veliko naučim in nadejam se, da bova – ko se bo začel pripravljati za naslednji dvoboj – spet sodelovala,« je še dejal Venko.