Verderberju naslov svetovnega prvaka

Slovenski jadralec Rok Verderber je postal svetovni prvak v razredu optimist.

Objavljeno
05. september 2015 12.05
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Dziwnow - Mladi slovenski jadralec Rok Verderber si je na svetovnem prvenstvu v poljskem Dziwnowu priboril naslov prvaka v razredu optimist.

14-letni Verderber je prevladoval vse dni prvenstva in postal prvak, s čimer je poskrbel za največji uspeh slovenskega jadranja v tem mladinskem razredu.

Na prvenstvu se je zbralo rekordnih 276 mladih jadralcev in jadralk iz 58 držav. Organizatorjem je v devetih dneh prvenstva ponagajalo vreme, zaradi pomanjkanja vetra so odjadrali devet od predvidenih 12 plovov.

Zadnji dan prirediteljem zaradi pomanjkanja vetra ni uspelo izpeljati predvidenih plovov, tako da je obveljala razvrstitev predzadnjega dne. Naslov svetovnega prvaka si je prijadral Verderber, drugo mesto in naslov svetovne prvakinje med dekleti je osvojila singapurska jadralka Jodie Ali, tretje mesto pa je osvojil Norvežan Mathias Berthet.

Poleg Verderberja sta se v zlato skupino od slovenskih predstavnikov uvrstila tudi Daniel Cante in Špela Hajdinjak, v srebrni skupini pa sta jadranje nadaljevala Janez Zabukovec in Klemen Semelbauer. Naslov svetovne podprvakinje je osvojila Italijanka Gaia Bergonzini (skupaj 17. mesto), tretje pa Španka Aina Colom Miro (skupaj 19.). Cante je končal na 42. mestu, Hajdinjakova pa na 68. mestu in 10. med dekleti.

Slovenski jadralci so nastopili tudi na ekipnem dvobojevanju, kjer so zasedli šesto mesto med 48 državami.