Veslaško EP: Hrvat zanesljivo v finale

Izolski veslač je v polfinalu lahkih skifistov zasedel 2. mesto, zaostal pa le za prekaljenim Slovakom Lukašem Babačem.

Objavljeno
30. maj 2015 13.24
iza veslanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Poznan - Za glavni uspeh maloštevilčne slovenske odprave na veslaškem evropskem prvenstvu v poljskem Poznanu je poskrbel Primorec Rajko Hrvat, ki je v današnjem polfinalu lahkih skifistov zasedel drugo mesto in se brez pretiranih težav zavihtel v finale. Premoč je moral priznati zgolj izkušenemu Slovaku Lukašu Babaču, ki se je med drugim zmage veselil tudi že na letošnji beljski preizkušnji svetovnega pokala. Izolan je danes za njim zaostal sekundo in tri desetinke, pred prvim zasledovalcem, Bolgarom Nedelčom Vasilevom, pa si je nabral sekundni naskok.

Hrvat je bil že včeraj najhitrejši v svoji predtekmovalni skupini 2, v polfinalu pa je - zanimivo - dosegel celo pol sekunde slabši rezultat. Današnji nastop je začel nekoliko bolj zadržano, na petem mestu, nato pa pritisnil stopalko za plin, počasi pridobival mesta in se v drugem delu prebil za hrbet Babača. Iz druge skupine so v jutrišnji finale (ob 10.48) napredovali Francoz Pierre Houin, Britanec Zak Lee-Green in Ukrajinec Igor Hmara.

»Skladno z napovedmi pred prvenstvom sem napredoval v finale. Morda sem se malo uštel, ker se nisem zadosti ogrel, vendar pa nisem pričakoval tako katastrofalnih razmer za veslanje. A nič zato, cilj je izpolnjen, nekaj moči pa še hranim za jutri. V finalu moram pokazati najboljše in verjamem, da bo to zadostovalo za odmeven rezultat,« je strnil vtise Rajko Hrvat.

Danes je v finalu C nastopil še slovenski dvojni dvojec z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem in zasedel tretje mesto. Naša veslača sta bila vseskozi v igri za zmago, začela sta kot tretja za Špancema in Poljakoma, ki pa jima je hitro pošla sapa. Blejec in Mariborčan sta se pognala v lov za Špancema, ki pa sta bila bila pol sekunde prehitra, v igro za zmago sta se vključila še Belorusa, ki sta imela v finišu največ moči in naposled opravila s konkurenco.