Vihteli palice in pomagali najmlajšim

Dobrodelni turnir v golfu: Anže Kopitar s športniki zbral 30.000 evrov za otroke.

Objavljeno
02. julij 2012 00.44
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Bled – Sobotno sončno popoldne ponavadi privabi na blejsko igrišče za golf množico igralcev in radovednežev. A ta zadnja junijska sobota je bila prav posebna – naš vodilni hokejski zvezdnik Anže Kopitar je skupaj z zavarovalnico Triglav priredil humanitarni turnir ter privabil številne športnike in gospodarstvenike. Tudi iz tujine.

»Anže ni le naš ključni igralec, temveč je že superzvezdnik v NHL,« je prepričan Justin Williams, Kopitarjev soigralec iz udarnega napada Kraljev. Skupaj sta izvedla kopico nevarnih akcij, tudi v tej nepozabni končnici, 30-letni Kanadčan, ki se je nekoč že veselil Stanleyjevega pokala v vrstah Caroline (»Toda naslednjo sezono se nato nismo uvrstili niti v končnico, zato bi rad videl, da bi bilo v Los Angelesu drugače in bi nadaljevali našo zgodbo o uspehu.«), pa se je veselo odzval soigralčevemu vabilu v Slovenijo.

»Prav vesel sem, da sem tukaj, ko gre za humanitarni značaj, imenitno pa mi je tudi spoznavati vašo deželo. Ko si takole na zasebnem obisku, je drugače kot pri turistični agenciji. Spoznaš prav poseben utrip, se veliko pogovarjaš, srečaš številne zanimive ljudi,« nam je pripovedoval ob igrišču za golf, potem ko je skupaj z ženo, gostiteljem ter njegovo spremljevalko obiskal tudi Ljubljano in Ptuj, Bled je zanj sanjski kraj: »Navdušuje me predvsem ta narava, pri vas je vse zeleno!« Kanadski hokejist je s soprogo sicer bival v novem blejskem Anžetovem stanovanju, kamor se je naš zvezdnik skupaj s svojo Ines preselil s Hrušice. Tu bo preživel poletje, se v bližini, na ledu Športne dvorane ter nogometnem štadionu, pripravljal za novo sezono, seveda pa je pred njim tudi še kakšen dan sprostitve.

Sploh je bil že na to sobotno popoldne – razumljivo – precej manj izčrpan kot ob tisti prvi novinarski konferenci na Brniku ter nato še večernem sprejemu v domačem kraju. Takrat so bili za njim dnevi slavja in obveznosti po šampionskem koncu sezone v Los Angelesu, sledil je še dolg polet od Kalifornije do Slovenije. To pot pa je bil seveda še posebej nasmejan, saj so na turnirju zbrali približno 30.000 evrov (lanska vsota je znašala 23.000) za otroke iz socialno ogroženih družin. »Prav vesel sem, ker vem, da jim takole lahko omogočimo počitnice, za prihodnost športa pa bomo na Hrušici naredili ledeno ploskev,« je povedal Kopitar na vnovič izjemno obiskani novinarski konferenci.

Na bližnji terasi je bilo živahno ob dražbi, na ogled so bili številni hokejski spominki, podpisani dresi iz NHL so pritegnili precej zanimanja, ob mizah ni bilo nikomur dolgčas. Klepetom med sedanjim in nekdanjim reprezentančnim kapetanom, Tomažem Razingarjem in Tomažem Vnukom ter njegovo soprogo Špelo (dekliško Bračun), nekoč članico naše smučarske izbrane vrste, veslačem Miho Pirihom kar ni bilo konca. Tudi brata hokejista Marcel in David Rodman sta uživala, podobno rokometaša David Špiler in Uroš Zorman, košarkarja Boris Gorenc in Goran Dragič, biatlonki Andreja Mali in Teja Gregorin, nekdanja šampiona smučarskih strmin Bojan Križaj in Jure Košir, asa s tujih ledenih ploskev, omenjeni Williams in dolgoletni avstrijski reprezentant Gerhard Unterluggauer. Vsi skupaj so preživeli lep dan pod Stolom, kraljem Karavank, namen pomoči najmlajšim so uresničili. Kar za hokejista Los Angelesa ni tuje.

»Pri klubu imamo fundacijo, imenuje se Kings Care, igralci kupujemo otrokom darila, vabimo jih na tekme,« nam je še povedal Kopitar, ki se bo naslednjič javnosti predstavil v petek. Takrat skupaj s Stanleyjevim pokalom. V Sloveniji bo lovorika le en dan, nenehno bosta ob njej varnostnika, razstavljena naj bi bila približno dve uri.