Vložki veliki, pritiski pa tudi

Kajakaštvo: drugo sito za olimpijske igre v Riu, prvo za reprezentanco.

Objavljeno
15. april 2016 20.30
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Čez dobre štiri tedne bodo pri Kajakaški zvezi Slovenije že lahko obelodanili vse potnike za olimpijski slalom v Riu de Janeiru, najpomembnejši etapi izbora pa sta še pred njimi. Prva že ta in naslednji konec tedna v Tacnu, ko bodo potrjevali tudi reprezentanco za leto 2016, zadnja pa med 12. in 15. majem na EP na Slovaškem.

V zadnjem času so na progi na obrobju Ljubljane pričakovano beležili gostejši promet, saj so vsi kandidati povečali količino treninga na savskih brzicah, vložki za letos so namreč veliki, s tem pa tudi pritiski, saj se za olimpijskim ciljem podijo le vsaka štiri leta. Od štirih tekem bodo pri končni odločitvi sicer šteli le najboljši trije nastopi, najbolj tesno pa je tudi letos pri kajakašicah, pri katerih je že pred štirimi leti potnico določil šele zadnji nastop na EP. Tedaj je v solzah končala starejša Urša Kragelj, tudi tokrat pa se kajakašica iz Kromberka pri Novi Gorici kosa z olimpijko iz Londona Evo Terčelj, s katero sta do lanske sezone še trenirali skupaj, potem pa je slednja prešla pod okrilje nekdanjega reprezentanta in zdaj predvsem trenerja v Celju Aleša Kudra. Na SP '15, ki ga bodo tudi upoštevali pri končni odločitvi, si nobena ni priveslala prednosti (Terčelj 22., Kragelj 27.).

Drugače je v drugih kategorijah, kjer bi morali tekmeci kajakaša Petra Kauzerja, predvsem pa kanuista Benjamina Savška in dvojca Luka Božič-Sašo Taljat uprizoriti pravi čudež, da bi še ujeli naštete tri čolne. Dvojec v Sloveniji niti nima konkurence, zato sta se Primorca lahko v miru pripravljala na začetek sezone in mirno lahko gledata tudi proti prvemu vrhuncu na EP. Nekaj zaželene živčnosti je zgrabilo le Božiča, ki bo reprezentančno mesto vnovič lovil tudi v kanuju. Prisega na precejšen napredek od lani, v igri pa bodo še Anže Berčič, Jure Lenarčič in drugi. Številni na reprezentančna vrata trkajo tudi v kajaku, kjer so vrata proti Riu teoretično še odprta tudi za Simona Brusa, sezono bi rad obogatil Martin Albreht, pa tudi njegov soimenjak Srabotnik, prav tako mladi Vid Kuder Marušič …

Na današnji prvi izbirni tekmi bo štel boljši čas dveh nastopov, v nedeljo pa bo za razvrstitev izbirnih tekem štel rezultat finala. Podobno bo tudi teden kasneje, ko bo v soboto prav tako odločala le boljša vožnja, v nedeljo pa finalna. Vsakič se bo tekmovanje začelo ob 11. uri, drugi slalom pa predvidoma ob 13.15. Poleg članov bodo nastopi pomembni tudi za mladince in mlajše člane, ki jih ta konec tedna čakata zadnji izbirni tekmi za sestavo reprezentance. Letos se bodo za naslove evropskih prvakov kosali v Solkanu med 24. in 28. avgustom.