VN Montreala Nordhaugu, Slovenci v ozadju

Na enodnevni kolesarski dirki je bil najhitrejši Petter Nordhaug, od Slovencev je bil najboljši Borut Božič na 29. mestu.

Objavljeno
10. september 2012 10.43
Grand Prix Cycling
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Montreal - Norveški kolesar Petter Nordhaug (Sky) je zmagovalec velike nagrade Montreala. Na enodnevni dirki, ki je bila po trasi zelo podobna minuli dirki za VN Quebeca, je drugo mesto osvojil Italijan Moreno Moser (Liquigas), tretje pa Rus Aleksander Kolobnev (Katjuša). Med štirimi Slovenci v Kanadi je bil z 29. mestom najboljši Borut Božič (Astana).

Nordhaug je na 205,7 kilometra dolgi dirki napadel kakšne štiri kilometre pred ciljem, ko je bolj skušal pripraviti teren za rojaka in moštvenega kolega Edvalda Boasson Hagna, na koncu pa je sam prišel do uspeha, enega največjih v karieri. Osemindvajsetletnik je do cilja ohranil dve sekundi prednost pred najbližjima zasledovalcema Moserjem in Kolobnevom, četrti je bil Avstralec Simon Gerrans, zmagovalec minule dirke za VN Quebeca, peto mesto pa je zasedel Boasson Hagen, piše STA.

»Moja vloga je bila, da pripravim teren za Edvalda, vendar pa sem v zadnjih kilometrih videl, da imam tudi sam dobre karte za lepo partijo. Priložnosti nisem želel kar tako izpustiti iz rok in uspelo mi je,« je dejal Nordhaug, ki je dosegel šesto zmago v karieri.

Preizkušnjo je sicer zaznamoval pobeg trojice; Francoz Cyril Gautier, Španec Egoi Martinez in Italijan Manuele Boara so s pobegom poizkusili že kakšnih 40 km po startu. Nabrali so si skoraj osem minut prednosti nekje 120 km do cilja, a jih je nato glavnina ujela v zadnje pol ure dirke.

Od Slovencev so poleg Božiča, ki je za zmagovalcem zaostal za 24 sekund, na dirki nastopili še Grega Bole (Lampre), ki je bil 52. (+ 0:28), Simon Špilak (Katjuša), ki je bil 96. (+ 04:57) ter Janez Brajkovič (Astana), ki se je sredi vzpona kakšnih 10 km pred ciljem z Nemcem Geraldom Ciolekom zapletel v padec in tako dirko končal na 106. mestu (+ 07:20).