Vonju OI nihče ne more ubežati

Kajakaštvo: Slovenci pred evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah previdni pri napovedih.

Objavljeno
22. maj 2015 21.33
Kajak kanu Solkan 2014. Na sliki Kauzer Peter. Solkan,06.04.2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Vonj olimpijskih iger, ki močneje zaveje v letu pred velikim dogodkom, nehote vpliva na tekmovalni ritem športnikov in izzove njihovo psihološko trdnost. Za slovenske slalomiste na divjih vodah čez en teden prihaja prvi vrhunec leta, EP, že zdaj pa je čutiti, da so vsi precej bolj previdni kot v zadnjih sezonah. Možnosti za odličja zato ne bodo nič manjša.

Slovenska reprezentanca se od lani ni bistveno spremenila, izkušnje pa so njene člane naučile, da se jim preračunljivost v lovu za nastopom na olimpijskih igrah običajno ne obrestuje, kvečjemu nasprotno. Večina zato že pred EP zatrjuje, da bo letos opravila celoten tekmovalni program in nastopila na vseh tekmah najvišje ravni s svetovnim pokalom vred, prav prvenstvo stare celine pa zaradi uvodnega termina prinaša največ neznank. Do SP, kjer bodo Slovenci skupaj s tekmeci lovili kvote za nastop v Riu de Janeiru 2016, so namreč še dobri trije meseci in v tem času se bo tudi razmerje moči v svetovni eliti še lahko zasukalo, a dober izplen v Markkleebergu bi vsem prinesel olajšanje in lažje izhodišče za odločilne tedne v sezoni.

Ker podobnih preizkušenj v pomladnem delu še ni bilo – z izjemo nekaj mednarodnih tekem, na katerih pa se ni zbrala celotna evropska elita –, se v slovenski reprezentanci ta čas opirajo predvsem na dosežke s treningov. Lansko leto se je končalo z izjemnim izplenom na svetovnem prvenstvu, kjer je dvojec Luka Božič-Sašo Taljat osvojil naslov prvaka, kanuist Benjamin Savšek pa bil ob njega šele po naknadni odločitvi sodnikov in se domov vrnil s srebrom. Dosežki so bili logična nadgradnja zorenja obeh čolnov v zadnjih letih, pri čemer je na štartu zaradi poškodbe manjkal Peter Kauzer, ki je vrsto let držal vodilno vlogo v slovenskem in tudi svetovnem slalomu, v katerem je osvojil prav vse z izjemo olimpijske kolajne.

Hrastničan se bo prav z EP vrnil v najvišji tekmovalni pogon, a tudi sam se je pred odhodom na sever Nemčije – prizorišče leži v bližini Leipziga – zatekel k besedni previdnosti, četudi je jasno, da ga zanima le odmeven rezultat. »Z veseljem pričakujem tekmovanja. Upam, da bom zdržal do konca sezone, da me ne bo prej kaj ustavilo. Rama je dobro, tudi počutim se dobro. Če bom na EP prikazal nastop, kot ga znam, sem še vedno dovolj hiter za stopničke. Tekem pa letos ne bom izpuščal. Šel bom na vse in poskušal tekmovati čim bolje. Osrednja, kot za vse tekmece, bo SP, kjer bodo delili kvote za olimpijske igre. Tudi zaradi izbirnega sistema, kakršnega imamo v Sloveniji, je dobro, da si na njej pripraviš čim boljše izhodišče za naslednje leto, ko bodo na sporedu še izbirne tekme pred olimpijskimi igrami v Riu,« razmišlja Kauzer.

Pred kajakaši je v tem letu morda celo največji izziv. S Kauzerjevo poškodbo in njegovo lansko odsotnostjo so še bolj očitno izgubili dvoboj s kanuisti v nizanju vrhunskih rezultatov, potem ko so bili vrsto let paradna slovenska slalomska kategorija. Tokrat bosta ob Kauzerju nastopila še Janoš Peterlin in Simon Brus, kanuistična ekipa je ostala enaka kot lani. Ob Savšku bosta nastopila še Anže Berčič in Luka Božič, prva dva že z dovolj izkušnjami z nemškega prizorišča, ki je pred štirimi leti gostilo tekmo za svetovni pokal, pa tudi EP za mlajše člane. Za nameček je prav omenjena trojica lani poskrbela za nov slovenski mejnik v tej kategoriji, saj je osvojila moštveni naslov evropskega prvaka, ki Savšku diši tudi letos. Božič pa bo zdaj že po tradiciji opravil dvojni program, saj bosta s Taljatom pri vrhu favoritov med dvojci. Številna pa je tudi ženska ekipa. Kajakaška je popolna, tako da bodo Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak nastopile tudi na moštveni tekmi, pri kanuistkah pa bo po odločitvi strokovnega sveta priložnost dobila Nina Bizjak. Alja Kozorog je namreč prednost dala maturi.