Vreme bi bilo lahko idealno

V Radencih bo danes potekal 34. maraton treh src.

Objavljeno
16. maj 2014 20.54
Elisha Sawe Kiprotich, zmagovalec maratona Treh src v Radencih, 18.5.2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Radenci – Še zadnje podrobnosti so včeraj pilili prireditelji Maratona treh src, da bodo Radenci tretjo soboto v maju še 34. tekaško središče Slovenije. Ob deveti uri zjutraj bo štart najprestižnejše preizkušnje, maratona (in tudi polmaratona), čez dan pa se bo nato zvrstilo še kar nekaj tekov na različnih razdaljah.

Odprtje tekaškega praznika je bilo sinoči – združeno je bilo z dobrodelnim koncertom –, danes pa bo v Radencih zelo živahno že od 8. ure zjutraj, ko se bodo na pot po okoliških gričih podali pohodniki. Najstarejša tekaška prireditev v tem delu Evrope, kot radi poudarijo prireditelji, bi lahko zavoljo slabega vremena v zadnjih dneh imela kakšnega udeleženca manj kot sicer, za zdaj je prijav 5585, pri čemer so za maraton, polmaraton, tek na 10 in 5,5 km končane že od 7. t. m., skupno število nastopajočih pa se lahko še močno poveča s tekom veveričk in srčkov, humanitarnim tekom, nordijsko hojo in pohodom.

Na najdaljši preizkušnji se bo pomerilo 292 tekačev in tekačic, favoriti pa seveda prihajajo z afriške celine: Micah Samoel Kiplagat, lanski zmagovalec Elisha Sawe Kiprotich in Noah Kimelly Kosgei, pri čemer bodo za čim boljše čase – vedno je želja prirediteljev rekord – skrbeli spodbujevalci ritma. Tudi pri ženskah se vrača lanska zmagovalka, Romunka Daniela Elena Cirlan, izpostaviti velja še Tünde Szabo in Marijo Vrajić. Na štartu pred hotelom Radin bo tudi nekaj najboljših slovenskih tekačev in tekačic (ne sicer Žane Jereb, ki je letos že izpolnila normo za nastop na avgustovskem evropskem prvenstvu), na 42 km denimo Anton Kosmač, na pol krajši razdalji pa Mitja Kosovelj in Mateja Kosovelj. Potem ko je lani za državno prvenstvo štel maraton v Ljubljani, bo tokrat v Radencih, naslov bo branil Kosmač, ki bi si želel hkrati z novo zmago vpisati tudi normo za EP, a njegov trener Roman Kejžar je glede tega precej zadržan.

»Norma bo težko dosegljiva. Čas 2;17 je v bistvu enak, kot je bil za svetovno prvenstvo, na zvezi meje niso nič spustili. Anton trenutno ni tako dobro pripravljen, da bi odtekel normo, saj smo nanjo štartali na aprilskem maratonu v Milanu, a se ni izšlo. Odtlej je forma padla in ne pričakujem, da bi si izboril nastop v Zürichu. Ko pri maratoncih ena priložnost splava po vodi, jih prav veliko več ne dobijo, kot je to pač v drugih disciplinah. Tudi pri ženskah ni nobena tako dobro pripravljena, da bi se pridružila Jerebovi,« meni nekdanji maratonec, zdaj pa trener Kejžar. In kakšne so možnosti za rekord proge (2;15:26 David Biwott leta 2006), glede na vremenske nevšečnosti, saj je najboljše tekače v Radencih pričakalo sivo nebo, občasen dež, precej hladen zrak in seveda tudi nekaj vetra, ki je po prekmurskih ravnicah zelo neugoden za maratonce? »Temperature okrog 15 stopinj Celzija so ugodne, prav tako oblačno vreme, v bistvu so to idealne razmere za maraton. Dež je vedno boljši kot vročina, za rezultate ne bi smel biti prav zelo moteč. Težavo bi lahko povzročal le veter, saj na dolgih ravninah ta pobere res veliko moči,« pravi zmagovalec maratona v Radencih v letih 1999 in 2002. Nazadnje jo je narava tekačem in prirediteljem v lovu za rekordom zagodla lani, ko je bilo vreme sicer zelo prijetno, a sta nastopajoče motila tako veter kot vročina.

Maraton treh src se bo končal z večernim koncertom skupine Tabu.