Vročinski preizkus zbranosti

Strelstvo: na EP na Pragerskem Slovenija s 47 strelci. Danes tudi Živa Dvoršak v trojnem položaju.

Objavljeno
21. julij 2015 00.35
Otvoritvena slovesnost Evropskega prvenstva v streljanju, slovenska strelska reprezentanca, 19.7.2015, Maribor
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Najboljši strelci in strelke na stari celini so pripravljeni – po včerajšnjem treningu se na Pragerskem začenja boj za naslove evropskih prvakov in olimpijske vozovnice za Rio. Zanje se bo danes potegovala tudi Živa Dvoršak z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Eliminacije za jutrišnjo preizkušnjo leže pa čakajo najizkušenejšega v slovenski reprezentanci Rajmonda Debevca.

Več kot 1000 strelcev in strelk iz 46 držav se bo vse do 1. avgusta dokazovalo na strelišču Gaj in v Apačah. Med njimi bo tudi tisti z najdaljšo kilometrino. »Konkurenca je na najvišji možni ravni, saj je ogromno takih, ki še nimajo olimpijske kvote. Ker je Evropa med vsemi celinami strelsko najbolj razvita, nas čaka zelo trd boj,« je druščino, ki se ji bo postavljal po robu na strelišču, opisal dobitnik treh olimpijskih kolajn Debevec, ki ima že od začetka sezone v mislih samo eno – olimpijsko vozovnico za Rio 2016. Zaveda se, da ga ob mlajših in izjemno močnih tekmecih čaka zelo težka naloga. Njegova prednost bodo dragocene dolgoletne izkušnje. »Vem, kaj pomeni nositi težo mlinskega kamna. Res pa je, da vročina name ne vpliva dobro,« je opisal še razmere, v katerih so slovenski strelci opravljali zadnje priprave. V težki strelski opremi je ob visokih temperaturah mučno streljati. Vročinski val se bo nadaljeval tudi med prvenstvom. »Težko prenašam vročino, postajam nervozen, vzkipljiv in prepirljiv. Takšne razmere sem seveda večkrat okusil, a se v njih ne morem zbrati. Vsekakor bom skušal dati vse od sebe,« je razmišljal 52-letni as.

Zadnja dva tedna je tekmoval na VN Novega Sada in na državnem prvenstvu na Pragerskem, kjer je opravil tudi priprave, pred tem je treniral še v Italiji. »Na pripravah na prizorišču EP se mi je strgal jermen. To se mi še nikoli ni zgodilo. Ker nisem imel rezervnega, sem se predčasno vrnil domov. Kljub vsemu treninga nisem izgubil, nadomestil sem ga v Ljubljani,« je povedal o tridnevni vadbi na Štajerskem. Kakšna je forma pred dokazovanjem na domačem terenu? »Precej boljše streljam, kot sem. Na trenutke je celo vrhunsko. Vendar bo to treba pokazati še ob pravi priložnosti,« je ocenil svoje predstave. »V vseh položajih sem se malo popravil. Leže so bili rezultati v zadnjem obdobju boljši, na trenutke tudi zadostni za uvrstitev v finale EP. V trojnem položaju pa se še lovim. Na treningu so predstave v redu, vendar tega na tekmo še nisem prenesel,« je pred začetkom evropskega prvenstva z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico nizal Debevec.

V slovenski reprezentanci, ki se bo na dvotedenskem tekmovanju predstavila s 47 strelci in strelkami, si potihem želijo doma osvojiti dve olimpijski vozovnici.