Trije slovenski plezalci v Stavangerju do finala

Slovenija bo imela na tekmi sv. pokala v težavnosti 3 polfinaliste, Mino Markovič, Domna Škofica in Tjašo Kalan.

Objavljeno
21. avgust 2015 17.02
Posodobljeno
21. avgust 2015 17.20
Slovenija Kranj 17.11.2012 - Svetovni pokal v ssportnem plezanju. Na sliki Mina MARKOVICC. Foto: Leon Vidic/Delo
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Stavanger - Slovenski športni plezalci so si na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnosti v norveškem Stavangerju priborili tri finalne nastope, za najvišja mesta se bodo borili Mina Markovič, Tjaša Kalan in Domen Škofic.

V ženski konkurenci so bile v polfinalu na vrhu tri plezalke. Ena izmed njih je Mina Markovič, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah, nato pa v polfinalu nastopila kot zadnja in prepričljivo osvojila vrh. To je uspelo še Belgijki Anak Verhoeven in Južnokorejki Jain Kim. V finalu bo tekmovala tudi 18-letna Tjaša Kalan, ki je bila v kvalifikacijah deveta, v polfinalu pa sedma in bo nastopila v svojem drugem članskem finalu.

Pri moških je bil v polfinalu najboljši Francoz Romain Desgranges, odličen drugi je bil Domen Škofic, na tretjem pa še en francoski plezalec Gautier Supper. V Stavangerju je nastopil tudi Urban Primožič, ki je imel 12. dosežek kvalifikacij, nato pa v polfinalu zasedel 11. mesto in ostal brez finala.

V skupnem seštevku svetovega pokala je pri ženskah v težavnosti na vrhu Mina Markovič (240), druga je Avstrijka Jessica Pilz (210) in tretja Južnokorejka Jain Kim (179).

Pri moških vodi Francoz Gautier Supper (202), drugi je njegov rojak Romain Desgranges (195), tretji pa Avstrijec Jakob Schubert (192). Domen Škofic je na petem mestu (139).