Vzornik in vodja »Dugi« postal še evropski prvak

Po bronu na 100 m prsno je slovenski plavalni as Damir Dugonjić osvojil zlato v paradni disciplini. Najstnik Stevens presenetil.

Objavljeno
15. december 2013 00.29
Damir Dugonjic Bronze Medal 100m Breaststroke Men Herning 13-12-2013 Jyske Bank Boxen European Short Course Swimming Championships - Campionati Europei nuoto vasca corta Foto Andrea Staccioli / Insidefoto
M. F., šport
M. F., šport
Herning – Damir Dugonjić se razvija v izjemnega plavalca. Včeraj je zbirko kolajn z velikih tekmovanj obogatil s prvim zlatom z evropskih prvenstev v 25-metrskih bazenih. »Nastop je izpeljal z odliko,« ga je po zmagi na 50 m prsno ocenil trener Matija Medvešek. Po dolgem času je v finalu plaval v slovenski družbi – mladi Peter John Stevens je s 5. mestom upravičil vlogo »Dugijevega« naslednika.

Ker se vselej trudi, da bi pravilno stopnjeval nastope od kvalifikacij do finala, se Dugonjić pri jutranjem plavanju ni hotel povsem prebuditi. S četrtim časom je napredoval v polfinale (26,75), z drugim časom polfinala (26,59) v finale. V zadnji predstavi je dosegel nov državni rekord (26,21). »Štartal je odlično, zelo dobro je izvedel tudi obrat, za konec pa potegnil še v zadnjih 15 metrih. Res je, da od njega vedno hočem še več, saj se zavedam njegovih sposobnosti, a pokazal je svoj maksimum,« je črto pod nastopom v Dugonjićevi paradni disciplini potegnil trener Medvešek. Zanimalo nas je, ali mu je dal pred nastopom v finalu kakšen poseben nasvet. »Ponavadi je živčen, tako da ga je treba umiriti. Veliko bolj sproščeno pa se je tokrat počutil, ker je ob njem plaval še mladi slovenski reprezentant Peter John Stevens,« je dejal. Prepričan je, da je Dugonjićev doseg lahko še večji in je sposoben, denimo, evropskih rekordov. A ta čas ni v formi, v kateri je bil na svetovnem prvenstvu v Barceloni, na katerem je za las zgrešil stopničke v še močnejši konkurenci.

Po bronu na 100 m prsno je Korošec premleval finalni nastop. Vsake kolajne se vselej razveseli, a zaradi napredka, ki ga je pokazal v olimpijskem bazenu, je – razumljivo – v 25-metrskem pričakoval zlato. Prav zato je bil še bolj vesel naslova evropskega prvaka v svoji paradni neolimpijski disciplini. »Tekma je bila dobra, vesel sem novega državnega rekorda in dejstva, da sem pravilno sestavil vse prvine – od skoka do obrata. Zaradi poškodbe kolena je sicer manjkal moj največji tekmec Fabio Scozzoli. Kljub temu se zavedam, da sodim v evropski vrh. Verjamem, da tudi v svetovnega. Pozitivno gledam naprej k prihodnjim tekmovanjem in dokazovanjem,« je 25-letni Korošec lačen novih potrditev.

Mladi Stevens ob vzorniku

Po koncu kariere najstarejšega plavalca Petra Mankoča je dostojno stopil v njegove čevlje kot vodja mlade slovenske reprezentance, v kateri je tudi mladinski svetovni prvak na 50 m prsno Peter John Stevens. Najstnik, ki Dugonjića jemlje za velik vzor, bi ga rad v prihodnosti tudi premagal. Na Danskem se je izkazal; na svojem drugem EP v kratkih bazenih si je izboril prvi članski finale v karieri in mladinski državni rekord (26,64). S koroškim vzornikom mu je skupno tudi to, da sta izjemna v neolimpijski disciplini, zmanjka pa jima na 100 m prsno. »Zjutraj sem bil zelo živčen zaradi slabega nastopa na 100 m prsno. Na 50 m pa se mi je nato lepo izšlo in nadoknadil sem vse tisto, kar sem zapravil na stotki,« je Stevens žarel od sreče.

Pohvalila sta ga tudi Dugonjić in trener Medvešek. »Bili smo skupaj na višinskih pripravah v Sierri Nevadi. Zdaj vidim, da se je v tem času precej zresnil. Presenetil me je s finalnim nastopom. Če bo nadaljeval v tem slogu, ga čaka svetla prihodnost. Pričakujem, da bo dozorel v prihodnjih dveh letih. Sicer pa mu je Damir lahko velik vzor s pristopom do dela,« je razvoj Dugonjićevega naslednika komentiral trener Medvešek.

Novega vrhunskega sotekmovalca je pohvalil tudi evropski prvak: »Ko sem bil v njegovih letih, sem dosegal približno enako raven na 100 m prsno, na 50 m pa je on veliko hitrejši. Jaz sem imel ob sebi še tri izjemne 'prsače', ki so bili boljši od mene, in moral sem se močno bojevati z njimi. Na začetku mi ni uspevalo, a to je tisto, kar plavalca, ki si želi uspeti, žene naprej,« je razmišljal Dugonjić, ki se z reprezentanco jutri vrača v Slovenijo. Sredi tedna bo odletel na Škotsko, kjer ga čaka še boj med evropskimi in ameriškimi plavalci, nato pa se bo – z bronom in zlatom – vrnil k ženi v San Francisco.