Wada bo preučila delovanje jamajške protidopinške komisije

Svetovna protidopinška agencija bo pod drobnogled vzela domnevno pomanjkljivo testiranje jamajških atletov.

Objavljeno
14. oktober 2013 20.36
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Montreal - Iz Svetovne protidopinške agencije (Wada) so sporočili, da bodo podrobno preučili domnevno pomanjkljivo delovanje Jamajške protidopinške komisije (Jadco).

Razlog za začetek preiskave so navedbe nekdanje direktorice Jadco Renee Anne Shirley, ki trdi, da Jadco med januarjem in julijem 2012, ko so potekale priprave atletov na poletne olimpijske igre v Londonu, praktično ni opravila niti enega resnega testiranja svojih atletov.

»Ta preiskava je postala naša glavna prioriteta. Jadco v letu olimpijskih iger približno pet ali šest mesecev ni izvedel niti ene same operacije oz. testiranja, kar nas zelo skrbi,« je dejal David Howman, generalni direktor Wada.

Elliot: Glavni del programa je izobraževanje

Novi podatki, ki jih je razkrila Renee Anne Shirley, so v nasprotju s trditvami predsednika Jadco dr. Herba Elliota, ki je po julijskem škandalu Asafe Powella govoril o delovanju svoje organizacije. Pri Guardianu so ga vprašali, koliko testiranj izven tekmovanj je v letu 2013 naredila njegova komisija, na kar pa ni želel podati točnega odgovora:

»Nočem, da bi naši atleti vedeli, ali jih je bilo 400 ali 500,« je uvodoma dejal Elliot in v nadaljevanju pojasnil delovanje komisije: »Zavedam se, da je naše početje zelo občutljivo. Smo majhna in revna država, testiranja pa so zelo draga. Lahko povem, da smo na naših prvenstvih opravili približno 80 testiranj. Največji del našega programa predstavlja izobraževanje. Našim atletom smo naročili, naj uživajo le to, kar je v skladu z ameriškim vladnim uradom za zdravila in prehrano (FDA). Industrija s prehranskimi dodatki je v slabem stanju, saj tam ni nikakršnih regulacij,« je dejal Elliot.

Pet »grešnikov« v letu 2013

Jamajški atleti so zelo uspešno nastopili v Londonu, v ospredju pa so bili Usain Bolt (tri zlate kolajne), Yohan Blake (zlata in dve srebrni) in Shelly-Ann Fraser-Pryce (dve srebrni in zlata).

Jamajška atletska zveza je letos doživela kar nekaj udarcev, saj je bilo na dopinških testih pozitvinih pet atletov, med drugimi Asafa Powell, Sherone Simpson in nazadnje Veronica Campbell-Brown, ki je bila deležna le opomina.