WADA odprla preiskavo o atletskem dopinškem škandalu

Predsednik krovne protidopinške agencije: WADA ščiti športnike, zato se je obvezala, da bo sprožila hitro preiskavo.

Objavljeno
07. avgust 2015 20.19
ATHLETICS-DOPING/LEAKS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lozana - Potem ko je pred dnevi v športnem svetu dvignila ogromno prahu afera, ki sta jo razkrili nemška medijska hiša ARD in britanski časnik Sunday Times, namreč da naj bi kar tretjina svetovnih atletov, dobitnikov kolajn z največjih tekmovanj, v obdobju med letoma 2001 in 2012 uživala nedovoljena sredstva, je danes uradno preiskavo napovedala tudi krovna protidopinška agencija (WADA), zaključiti pa jo namerava do konca leta.

Po podatkih ARD in Sunday Timesa je bilo v omenjenem obdobju kar 146 odličij z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, od tega 55 zlatih, osvojenih s sumljivimi vrednostmi dopinških preizkusov, vendar pa ni bila odvzeta niti ena kolajna. Vsaj en strokovnjak je ocenil, da ima eden od sedmih atletov iz krvne baze krovne svetovne organizacije (IAAF) »zelo visoke znake dopinga ali pa vsaj nenormalne vrednosti,« poroča STA.

WADA je sestavila neodvisno komisijo, ki se bo nemudoma lotila preiskave obtožb. »WADA ščiti športnike, zato se je obvezala, da bo sprožila hitro preiskavo,« je poudaril njen prvi mož Craig Reedie in izrazil zadovoljstvo, ker so se v IAAF odločili za polno sodelovanje pri preiskavah. Obenem je opozoril, da bodo pod drobnogled vzeli tudi način odtekanja podatkov v javnost, in izrazil zaskrbljenost, da lahko zaradi nepopolno obdelanih podatkov pride do nevarnih in za športnike neprijetnih posledic.

WADA še opozarja, da podatki, iz katerih bi lahko sklepali o jemanju prepovedanih sredstev, niso nujno takšni, saj gre tudi za informacije iz bioloških potnih listov športnikov, ki so jih začeli zbirati leta 2009, in da tudi če je kateri od teh podatkov nad dovoljeno mejo, še ne pomeni, da gre avtomatično za kršitev dopinških pravil.