Wada razočarana nad odločitvijo Moka o Rusiji

Wada je Moku svetovala, naj rusko ekipo v celoti izključi z iger, pozivu pa so se pridružile številne njene članice.

Objavljeno
25. julij 2016 10.54
SPORT-DOPING/RUSSIA-PUTIN
A. V., STA
A. V., STA

Toronto - Predstavniki Svetovne protidopinške agencije so razočarani nad nedeljsko odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja, da ta ruski ekipi kljub dokazanemu dopinškemu škandalu in sistemskemu dopingu na državni ravni ni prepovedal nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, poročajo agencije.

»McLarnovo poročilo je brez dvoma razkrilo dopinški program na državni ravni, ki jasno kaže na to, da v Rusiji načrtno delajo proti principom čistega športa v smislu svetovnih protidopinških pravilnikov,« je v nedeljo zvečer ocenil predsednik Wade Craig Reedie.

Glavni preiskovalec Wade Richard McLaren je 18. junija v svojem poročilu obtožil Rusijo, da z državnega vrha vodi program prikrivanja pozitivnih dopinških testov, pri tem pa pomagajo vse pristojne službe vključno s tajno policijo. McLaren je nedvomno dokazal, da so državne službe aktivno sodelovale pri prikrivanju pozitivnih dopinških testov.

Wada je Moku zato svetovala, naj rusko ekipo v celoti izključi z iger, pozivu pa so se pridružile številne njene članice na čelu z ZDA, Kanado in Nemčijo. »V Wadi smo razočarani, ker Mok ni sledil nasvetu izvršnega odbora Wade,« še piše v Reediejevem sporočilu javnosti.

Mok je v petek na telekonferenci izvršnega odbora odločil, da ne glede na McLarnovo poročilo ruskih športnikov ne bo kaznoval po principu kolektivne krivde in izključil cele ekipe z iger. Najpomembnejša sta sklepa, da na igrah ne bodo smeli sodelovati tisti ruski športniki, ki so jih v preteklosti že ujeli pri zlorabi dopinga, odločanje o posameznih ekipah pa so prestavili na posamezne panožne športne zveze in Cas.