Wiggins zaradi bolezni končal nastope na Giru

Po 12. etapi kolesarske dirke po Italiji je odstopil najboljši kolesar minule sezone, Britanec Bradley Wiggins.

Objavljeno
17. maj 2013 12.21
CYCLING-ITA-TOUR-GIRO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Treviso - Lanski zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Birtanec Bradley Wiggins je predčasno zaključil nastope na Giru d'Italia. Zaradi bolezni je namreč odpovedal nastop na današnji 13. etapi od Busseta do Cherasca in se tako umaknil iz boja za najvišja mesta.

»Zaradi poslabšanja pljučne infekcije, smo sprejeli odločitev, da Wiggins ne štarta na petkovi 13. etapi,« so sporočili iz ekipe Sky. Wigginsov začetni prehlad se je namreč močno poslabšal in povzročil pljučno vnetje. Britanski šampion je zato z veliko težavo prišel v cilj včerajšnje 12. etape, na kateri je presenetil Slovenec Luka Mezgec.

Wiggins je sicer veljal za prvega favorita letošnjega Gira, saj si je osvojitev rožnate majica zadal za prvi letošnji cilj. A mu na dirki prav nič ni šlo od po načrtu. Zaradi okvare je ostal brez zmage na kronometru, padel na sopustu v eni od deževnih gorskih etap, nato pa mu je zagodlo še slabše počutje. Tako si je po slabših nastopih na prvih gorskih etapah za vodilnim Italijanom Vincenzom Nibalijem nabral že več kot pet minut zaostanka.

»Bradleyja smo imeli čez noč na opazovanju, zato pa se po posvetovanju z zdravniško ekipo odločili, da se umaknemo z Gira,« je še povedal šef ekipe Dave Brailsford. »Bradley se bo danes vrnil v domovino, kjer ga čaka okrevanje in počitek, da se bo lahko čim hitreje spet vrnil na cesto,« je še dejal vodja ekipe Sky, ki zdaj upe polaga na Kolumbijca Rioberta Urana, trenutno tretjega v skupni razvrstitvi.

Pred 13. etapo je odstopil tufi branilec naslova Kanadčan Ryder Hesjedal. Dirka se bo končala v Brescii 26. maja.