Woods po petih letih suše po zmago

Ameriški zvezdnik Tiger Woods na turnirju velike četverice nazadnje najboljši leta 2008.

Objavljeno
11. april 2013 15.40
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Augusta – Sproščeno in samozavestno je deloval Tiger Woods ob prihodu na zelenice prvega turnirja velike četverice v Augusti. Po zmagi na turnirju Arnold Palmer Invitational, ki ga je po dveh letih in pol vrnila na vrh svetovne lestvice, bo ta konec tedna po dolgem času – nazadnje ga je osvojil leta 2005 – spet prvi favorit mastersa.

Ameriški zvezdnik bo v Augusti skušal prekiniti sušno obdobje, v katerem je gledal tekmecem v hrbet; zmago na katerem od turnirjev major je nazadnje vknjižil pred petimi leti, ko je bil najboljši na OP ZDA. Težave v zasebnem življenju, ki se mu je po spolnih škandalih sesulo kot hišica iz kart, poškodbe in nazadovanje v igri, so mimo. Zamahi s palico so spet izpiljeni, pravi občutek za igro se je vrnil, z ameriško alpsko smučarko Lindsey Vonn naj bi našel srečo v ljubezni, ki mu je prinesla še potrebno sproščenost na zelenicah. »Odlično se počutim. Vse je v najlepšem redu,« se mu je smejalo ob prihodu v Augusto, kamor je pripotoval kot edini golfist z zmagami na treh turnirjih v tej sezoni (Torrey Pines, Doral in Bay Hill). Pred svojim 19. mastersom 37-letnik vodi tudi na lestvici zaslužkov s 3,8 milijona ameriških dolarjev.

V svoji zbirki Woods, ki je na mastersu slavil štirikrat in igrišče pozna kot lasten žep, hrani 14 osvojenih majorjev. Potem, ko so ga mnogi že odpisali, ima v tej sezoni priložnost izenačiti rekordnih 18 Jacka Nicklausa. »Njegovi udarci so zelo dobri in njegova samozavest je izjemna. Izžareva srečo in zadovoljen je s svojo igro. Vse to se odraža tudi v njegovi drži,« je po treningu z Woodsom dejal ameriški veteran Steve Stricker. »Ko je s trenerjem delal na spremembah pri udarcu, ga je nekaj tednov pravilno izvajal, potem pa se je spet izgubil. Zdi se mi, da so se nihanja v njegovi igri končala, predstave so ta čas na visoki ravni, od katere ne odstopa. Udarec je močan in stabilen. Vsak, ki ga bo želel premagati, bo moral igrati zares zelo, zelo dobro,« je dejal Rory McIlroy, golfist, ki ga je Woods izrinil z vrha svetovne lestvice. Poudaril je, da je njegov 13-let starejši vzornik potreboval čas, da se je spet postavil na noge: »Nismo stroji, ampak ljudje. Gremo čez vzpone in padce. To je pač šport. Pomembno je igrati, ohranjati vztrajnost in se zavedati, da izpopolnjujemo prave pomanjkljivosti,« je potrdil, da z garaškim delom vselej pride tudi želen rezultat. Severni Irec se je po sezoni, v kateri so bile vse oči uprte vanj, nekoliko izgubil – težave je imel predvsem z opremo –, z 2. mestom na turnirju v Teksasu pa je pokazal svoje najboljše predstave letos. »Zadovoljen sem s svojo igro,« je pospremil spodbuden rezultat preden se bo v Augusti začelo zares.

Uvodni major sezone bo poleg odgovora na vprašanje, ali se je Woods zares vrnil, postregel še z enim poglavjem: nastopil bo najmlajši golfist v zgodovini mastersa, 14-letni Guan Tianlang. Kitajca, ki je Woodsa na treningu prosil za avtogram, je Američan povabil na partijo ...