Woods za vrnitev garal kot norec

Severnoirski golfist Rory McIlroy bi z zmago v Augusti osvojil veliki slam.

Objavljeno
08. april 2015 22.15
Tiger Woods talks with Lindsey Vonn and his son Charlie during a practice round for the Masters golf tournament Tuesday, April 7, 2015, in Augusta, Ga. (AP Photo/Chris Carlson)
M. F., šport
M. F., šport

Augusta – Prava poslastica se obeta od danes do nedelje na prvem letošnjem golf turnirju velike četverice. Po porazni formi, ki ga je pahnila v tekmovalno krizo, se po dveh mesecih med tekmece spet vrača zvezdnik Tiger Woods. Meril bo na vrh. Enako kot številka 1 na svetu Rory McIlroy, ki bi z zmago v Augusti osvojil veliki slam.

Woods je februarja po slabih predstavah začutil, da je čas za umik od oči javnosti, saj ni bil konkurenčen tekmecem. Za nedoločen čas se je osredotočil na trening, a v mislih vseskozi imel svoj najljubši turnir, masters v Augusti, na katerem je štirikrat oblekel zeleni suknjič. »Moji tekmovalni apetiti se niso spremenili, cilji so vselej enaki: hočem zmagati. Čutim, da sem igro pripeljal do ravni, pri kateri lahko cilj tudi uresničim. Hočem še peti zeleni suknjič,« je v znameniti samozavestni ameriški govorici sporočil 39-letni Američan. »Garal sem kot norec. Ljudje ne bodo nikoli razumeli, koliko naporov sem vložil v vrnitev,« je še dodal golfist, ki je na svetovni lestvici nazadoval na 111. mesto. Lani v Augusti ni nastopil zaradi okrevanja po operaciji hrbta, letošnja udeležba bo zanj jubilejna dvajseta.

Vse oči bodo uprte v največje ime tega športa. Da bi se otresel stresa in pričakovanj javnosti in se na prizorišču počutil kar se da domače, prijetno in samozavestno, je v začetku tedna treniral s svojim dolgoletnim prijateljem Markom O'Mearo, zmagovalcem mastersa leta 1998. V Augusti ima ob sebi tudi svojo izbranko alpsko smučarko Lindsey Vonn ter hčerko in sina iz propadlega zakona z Elin Nordegren. »Otroka bosta ob meni, kar mi veliko pomeni. Ta turnir je zame izjemno pomemben z različnih gledišč. Vesel sem, da lahko občutke delim z družino. Navdušeni so, prav tako tudi jaz, in komaj čakam, da se začne,« je dejal zmagovalec 14 majorjev.

Woods je zadnji od petih igralcev v zgodovini golfa, ki so si priigrali veliki slam. Dosežek mu je uspel pred 15 leti. Imel je 24 let, bil je leto dni mlajši od trenutno najboljšega igralca na svetu McIlroyja, ki mu v zbirki turnirjev velike četverice manjka le zmaga v Augusti. Na tem prizorišču se je Severni Irec dokazoval šestkrat, le enkrat pa se je uvrstil med najboljšo deseterico. Pravi, da je turnir v Augusti edini, na katerem je živčen pri prvem udarcu. »Čutim metuljčke v trebuhu in srce mi začne razbijati kot leta 2009, ko sem tu premierno tekmoval. Sem pa vsekakor zdaj izkušenejši in pripravljen na preobrat, tudi če mi vmes ne bo šlo vse po načrtih,« McIlroy verjame vase. Na očeh bo imel tudi Woodsa, radoveden je, kaj bo pokazal po dvomesečnem premoru.