Yipsi Moreno sklenila bogato kariero

Kubanska metalka kladiva, trikratna svetovna prvakinja, Yipsi Moreno je končala kariero.

Objavljeno
25. november 2014 17.30
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ciudad de Mexico - Kubanska atletinja Yipsi Moreno je po zmagi na igrah Srednje Amerike in Karibov končala svojo bogato kariero, v kateri je kar trikrat osvojila naslov svetovne prvakinje v metu kladiva. Tega je tudi na svoji »poslovilni« tekmi zalučala prek meje 70 metrov (71,35), kar ji je uspelo na kar 142 tekmovanjih.

»Konec je, poti nazaj ni več, odhajam v pokoj. In to v obdobju, ko še lahko dosegam dobre rezultate, ko nisem na dnu. Vesela sem, da sem Kubi in njenemu ljudstvu priborila novo zlato kolajno. Skozi kariero sem morala veliko žrtvovati, a ni mi žal, atletiko imam in jo bom še imela neizmerno rada,« je po zadnjem uspehu v mehiškem Veracruzu dejala 34-letna atletinja.

Svoj razkošen talent je svetovni javnosti pokazala že na olimpijskih igrah v Sidneyu, kjer je končala tik pod zmagovalnim odrom, s čimer je potrdila, da njen svetovni rekord v mladinski konkurenci nikakor ni bil slučaj. Z naslednjih dveh olimpijskih iger - v Atenah in Pekingu - je Kubi prinesla srebrni kolajni, še trikrat pa postala tudi svetovna prvakinja. Prvič leta 2001 v Edmontonu, uspeh je ponovila dve leti kasneje v Parizu, ter leta 2005 v Helsinkih.

Svojo kariero je morala zaradi nosečnosti prekiniti leta 2009, zares tistih najboljših rezultatov pa po vrnitvi ni več dosegala. Stik z vrhom je kljub temu obdržala, saj je na svetovnem prvenstvu leta 2011 osvojila četrto mesto, na OI v Londonu je bila šesta, enak rezultat pa je ponovila še na lanskem svetovnem prvenstvu.