S 7 minutami in 41 sekundami do uvrstitve v finale

V konkurenci 120 tekmovalcev iz 27 držav se je v finale uspelo uvrstiti le našemu najboljši prostemu potapljaču Samu Jeranku.

Objavljeno
23. junij 2015 18.00
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana - Med 21. in 27. junijem v Beogradu poteka svetovno bazensko prvenstvo v prostem potapljanju. Slovenijo zastopajo štirje tekmovalci, med njimi so Alenka Artnik, Robert Tašič, Andrej Ropret in Samo Jeranko. V disciplinah dinamična apnea brez in s plavutmi ter statična apnea so se danes končale kvalifikacije.

V konkurenci 120 tekmovalcev iz 27 držav se je v finale uspelo uvrstito le našemu najboljšemu prostemu potapljaču Samu Jeranku. S časom 7 minut in 41 sekund je dosegel sedmi kvalifikacijski čas v disciplini statična apnea in se brez težav uvrstil v A finale.

Kljub novemu državnemu rekordu v disciplini s plavutjo, kjer nova rekordna znamka zdaj znaša 229 metrov, pa se mu je nastop v A finalu izmuznil zgolj za meter. Jeranko, sicer velik specialist za globinske discipline, kjer se je lani uspešno potopil 107 metrov, je po kvalifikacijah dejal: »Zadovoljen sem z uvrstitvijo v A finale, verjamem pa, da se lahko približam magični meji 8 minut in se ob tem borim za najvišje uvrstitve. Ostaja grenak priokus zaradi izpada v disciplini s plavutjo, a je nov državni rekord in nastop v B finalu kljub temu lep uspeh. Osnovni cilj letošnje sezone ostaja nastop na globinskem svetovnem prvenstvu septembra na Cipru«.

Kvalifikacije so najbolje zaključila svetovna rekorderja Hrvat Goran Čolak in Rusinja Natalija Molchanova. Finala bodo na sporedu v petek 26. in soboto 27. junija.