Z majhnimi koraki na mednarodni zemljevid

Prireditelji ljubljanskega spektakla v odbojki na mivki, ki bo od jutri do sobote na Kongresnem trgu, razmišljajo o širitvi.

Objavljeno
29. julij 2015 01.45
Alves/Kreuzriegler proti Kvotova/Jarošova,Ljubljana Slovenija 02.08.2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Čeravno je lanska krstna izvedba poletnega spektakla v odbojki na mivki na Kongresnem trgu (prva ponovitev bo na sporedu od jutri do sobote) požela nešteto simpatij in pohval, apetiti prirediteljev niso prehitro narasli. Na mednarodni zemljevid se želijo vpisati postopoma, prevelike korake jim tako ali tako omejujejo finance.

Ljubljanski turnir, ki je nadomestil nekdaj nepogrešljivo poslastico na ptujski mivki, je seveda z naskokom največji v Sloveniji, ne pa tudi širše. Poreč je namreč v začetku junija gostil spektakel najvišje svetovne ravni iz serije major, v Celovcu pa se ravno te dni znoji elita stare celine na EP. Oba turnirja sta kajpak lahko vzor za ljubljanske prireditelje na čelu z državnim prvakom Nejcem Zemljakom, koordinatorjem odbojke na mivki pri nas. »Ljubljana BV challenge je verjetno eden najmočnejših evropskih turnirjev nacionalne serije, seveda pa je želja spraviti tekmovanje še korak naprej in na višjo raven – denimo v koledar serije CEV satellites. Ljubljana je mesto s potencialom, tudi lokacijskim, žal pa je vse odvisno od financ. Ne želimo tvegati in se zaletavati z glavo v zid, zato bliskovitega preskoka iz nič na mednarodno raven ne bo,« poudarja Zemljak.

Za primerjavo. Odbojka na mivki in Poreč – dve oteževalni okoliščini, pa Hrvati kljub temu že danes zatrjujejo, da je bil junijski turnir iz serije major največji športni dogodek leta pri »sosedih«, pa čeravno bodo ti gostili tudi eno od skupin eurobasketa. Spektakularni turnir je živ dokaz, da je mogoče v kratkem času z izjemnim entuziazmom številnih prostovoljcev in usklajeno pomočjo države, lokalne skupnosti in pristojnih ministrstev pod streho spraviti dogodek, o katerem so vsi vpleteni govorili izključno s presežniki, izvršni direktor serije major Hannes Jagerhofer pa priznal: »Turnir je presegel vsa moja pričakovanja, mnogim igralcem je že zdaj najljubši na celotni svetovni turneji. Jaz lahko temu le pritrdim, Poreč in odbojka na mivki sta perfektna kombinacija.« Svoje je kajpak dodal tudi denarni sklad, težak kar 800.000 evrov, kar je največja pogača doslej na športnih prireditvah na hrvaških tleh. Mimogrede: na ljubljanskem turnirju bodo med najboljše razdelili 5000 €.

»Z ambientom se lahko mirno primerjamo z največjimi evropskimi turnirji, saj nismo omejeni s konceptom, kakor so denimo tekmovanja najvišje ravni, ki morajo ostati utesnjena znotraj predpisanih okvirov,« je prednost izvedbe manjšega turnirja, ki svoje mesto na mednarodnem zemljevidu še išče, našel Zemljak, ki ne želi, da bi se v slovenski odbojki na mivki vse zgostilo okoli enega turnirja, okrog njega pa bi bila luknja. Tuji tekmovalci, ki bodo letos glavna atrakcija na Kongresnem trgu, se skušajo še mednarodno uveljaviti. »Za nas je pomembno tudi, da so premagljivi,« dodaja nekdanji uspešen podajalec v dvoranski odbojki, ki bo na prihajajočem turnirju nastopil v navezi z Aljošo Urnautom.

Kakor koli, športnim privržencem, ki bodo konec tedna vnovič do zadnjega kotička napolnili tribune ob improviziranem igrišču na Kongresnem trgu in za katere bo odlično poskrbljeno, bo malodane vseeno, da ima turnir 160-krat manjši denarni sklad kot poreški in da se na njem ne bodo delile vozovnice za Rio. Pomembno jim bo le, da bodo del spektakla, ki je po kakovosti izvedbe primerljiv s turnirji v soseščini in ki bo temeljito prepihal poletno dogajanje v osrčju metropole.