Z mislimi na Rio letos zgolj Teja Belak

Športna gimnastika: jutri v Bakuju začetek nove sezone. V Azerbajdžanu bo tekmovalo šest Slovencev.

Objavljeno
17. februar 2016 19.49
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Z dvodnevnimi kvalifikacijami, jutri in v soboto, se v Bakuju začenja nova gimnastična sezona, v kateri bodo najboljši seveda osredotočeni na olimpijske igre, od Slovencev pa zgolj Teja Belak. A tako kot Sašo Bertoncelj tudi ona izpušča začetek sezone, tako da bodo v Azerbajdžanu nastopili Rok Klavora, Žiga Šilc, Luka Kišek, Tjaša Kysselef, Lara Omahen in Lana Voler.

V mednarodni gimnastični zvezi so v svojem slogu zadnji hip podaljšali sezono in v drugem delu dodali še dve tekmi (zdaj jih je v koledarju deset, a za skupni seštevek štejejo le štirje najboljši rezultati), ena spet povsem »visi« v septembrskem terminu, torej že po olimpijskih igrah, za katere bodo številni tekme svetovnega pokala izkoristili kot pripravo. Tudi Belakova, ki si mora sicer na aprilskem turnirju mesto na OI še dokončno zagotoviti, vendar je to bolj ali manj zgolj formalnost. Ima pa članica Zelene jame spet nove težave s poškodbo noge, prišlo je do vnetja v stopalu, ki pa ni povezano s prejšnjimi preglavicami. Kaj lahko, da je to posledica selitve v novi gimnastični center, kjer je gred bolj trda, prav tako so tudi doskoki na tršo podlago. Naša najboljša telovadka, katere najmočnejše orodje je preskok, lahko ta čas trenira le na dvovišinski bradlji, veliko časa pa posveča terapijam.

»Teja naj bi nastopila na naslednji tekmi, a morda zgolj na bradlji. Tudi sicer v svetovnem pokalu ne bo toliko štartala na rezultate, izkoristila jih bo kot priprave na olimpijske igre in najprej seveda kot pripravo na predolimpijski turnir. Je pa vprašanje, kaj bo lahko sploh na koncu pokazala na preskoku. Težko je, ko vadiš in vadiš, ko gre bolj zares, pa poškodba vse podre in na koncu si prisiljen tekmovati s starimi skoki,« pravi selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, ki je včeraj v Baku popeljal zelo neizkušeno ekipo. Resda je v njej Tjaša Kysselef, ob njej pa Lara Omahen in Lana Voler, ki bosta letos dopolnili 16 let. Ženska reprezentanca se bo namreč počasi že začela pripravljati na naslednji olimpijski ciklus, v katerem si Mavrič želi močno ekipo, tako da se bodo izkušenejšim začele pridruževati mlajše telovadke.

Za celoten moški del reprezentance bo letošnji vrhunec evropsko prvenstvo v Bernu (od 25. do 29. maja; ženske od 1. do 5. junija), potem ko je že lani ostal brez vseh možnosti za olimpijske igre, na katere sta merila Sašo Bertoncelj in Alen Dimic. Oba sta ta čas poškodovana, prvi ima težave s komolcem, drugi ima zvit gleženj, tako da bodo v Bakuju nastopili Rok Klavora, Žiga Šilc in Luka Kišek. Slednji na konju z ročaji, preostala dva na parterju, na katerem bo konkurenca v bistvu še najmočnejša. »Finale bo kar uspeh,« tako ocenjuje selektor moške izbrane vrste Sebastijan Piletič ter ob tem priznava, da naši telovadci še niso v najboljši formi, saj je pred naslednjo tekmo nato enomesečni premor. »Bomo pa, četudi nas ne bo na OI, celotno sezono vzeli zelo resno ter se seveda osredotočili na evropsko prvenstvo in skušali tam iztržiti čim več,« ob štartu sezone še dodaja Piletič.

Tekme svetovnega pokala v sezoni 2016

Baku (19.–21. 2.)

Doha (24.–26. 3.)

Cottbus (31. 3.–3. 4.)

Ljubljana (8.–10. 4.)

Osijek (28. 4.–1. 5.)

Varna (13.–15. 5.)

Sao Paulo (20.–22. 5.)

Anadia (23.–26. 6.)

Mersin (1.–3. 7.)

Szombathely (7.–9. 10)